U utorak, 19.listopada, u Kulturnom centru u Ljubuškom predstavljena je knjiga  “Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. – 1995.”

Organizator ovog događaja bila je Hrvatska kulturna zajednica Troplet u okviru Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitet, u suradnji s Udrugom Hrvatska zvona i Gradom Ljubuškim, a pred okupljenima knjigu su predstavili: prof.dr.sc. Marko Tokić iz udruge Hrvatska zvona i profesor na Filizofskom fakultetu u Mostaru, brigadir Petar Kolakušić, jedan od autora knjige, te prof.dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, i dok je programom moderirao Miroslav Nikolić, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice Troplet.


„Ovo je, jamčim, najbolje napisana povijest Domovinskog rata jer je rađena u skladu sa znanstvenom metodologijom povijesne znanosti, jer je pisana akademskim pismom i jer donosi cjeloviti popis hrvatskih žrtava ratnih zločina u BiH“, rekao je prvi predstavljač prof.dr. Marko Tokić.
Brigadir Petar Kolakušić koji je skupa s generalom Mijom Jelićem autor III dijela knjige je kazao da je knjiga prvo predstavljanje imala u Bruxesellu 20.veljače 2020.godine zahvaljujući zastupniku u europskom Parlamentu Tomislavu Sokolu. Inače, knjiga se sastoji od tri dijela:
Pregled povijesti Domovinskog rata s detaljnim prikazom događaja na području Bosne i Hercegovine autora Davora Marijana
Prilog za raspravu o zločinima nad Hrvatima u BiH i izvorima o sukobu u sukobu Muslimana i Hrvata u dijelu BiH.


Popis civila Hrvata i zarobljenih pripadnika HVO koje su u spomenutim razdoblju ubili prpadnici srpskih i muslimanskih snaga.
Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof.dr.sc. Ante Nazor rekao je da knjiga prikazuje karakter rata i istinu o sukobima, pogotovo hrvatsko-muslimanskom sukobu za kojeg se kroz niz izvornih dokumenata, zemljovida te ostalih materijala jasno vidi da Hrvati nisu odgovorni za taj sukob da se bez hrvatskog naroda u BiH i Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina ne bi mogla obraniti od velikosrpske agresije.
Zajedništvo nas Hrvata u BiH, Hrvatskoj i iseljeništvu nas je očuvalo i spasilo – naglasio je Nazor.

Predstavljači su istaknuli kako je knjiga znanstveni odgovor na pokušaje krivotvoritelja povijesti koji žele ulogu Hrvatske i Hrvata u ratu prikazati u negativnom svjetlu i prešutjeti zločine nad Hrvatima.

Poslušajte što nam je kazao prof.dr. Ante Nazor

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!