Raštika, ta zdrava hraniteljica Hercegovine poznata je u nekoliko kulinarskih varijanti, ovisno o navikama kuće u kojoj se priprema. A znaju ova raštikom razmažena nepca Ljubušaka kako je najviše vole, neki isključivi jedu je samo “skuhanu na suhom mesu”, neki je kuhaju sa svježim, neki dodaju geršlo i rižu, neki je još pojačaju kukuruznom pogačom ili purom, a priča se da ih ima po nekim kućama koji je ” jedu i viljuškom” što je po nekima svetogrđe, jer su time potpuno zanemarili svu slast i sve sokove koje ispušta tijekom kuhanja, ima ih priznajmo i koji je jedu samo kao usputnu pratnju kuhanom mesu! Kako god bilo, priznajmo raštika je kraljica naše svakodnevne trpeze i svakog objeda te zaslužuje da je slavimo i da joj se i drugi dive!

Toliko od uvoda, pređimo na ono za ovaj članak bitno, a to je raštika u novom ruhu, posve neočekivanom i zanimljivom; raštika u rezancima, odnosno rezanci od raštike!

Da, upravo su to jelo osmislili i pripremili Ljubušaci na danas održanoj Raštikijadi u Agroturizmu Marića gaj u Ružićima osvojivši prvo mjesto na “Međunarodnom natjecanju u kuhanju  raštike u kategoriji inovativnih jela”.
Za Radio Ljubuški svoje dojmove su podijelili članovi nagrađenog tima „ Petar Pero Majić“  kojeg čine: Ivan Majić, Željko Majić, Neda Majić, Srećko Granić, Sanel Jurič, Šimica Jurič, Kristina Grbavac, Natalia Pavlović i Dragan Pavlović.
„Na natjecanje smo se prijavili kako bismo pokazali što znamo i naravno predstavili se u najboljem svjetlu, nije nam ovo prvo natjecanje, prošli mjesec okušali smo se na Džigerijadi u Crvenom Grmu, planiramo posjetiti još neke slične manifestacije. Nisu samo rezanci bili u igri, vjerujemo kako je prevagnula i cjelokupna ponuda na našem stolu koju su činili proizvodi koje sami pravimo : ajvar, čvarci, kobasice te domaći sirevi, ćupteri , suve smokve,domaće pogače, maslinovo ulje i vino.” ističu.
A recept za rezance s raštikom, možete li nam otkriti tajnu? Upitali smo Nataliu Pavlović i Nedu Majić koje su ih pripremale.
„Rezance smo napravile klasično, brašno i prokuhana pa ispasirana raštika s maslinovim uljem, od začina samo sol. Umak smo napravili od domaćeg bijelog vina, naše žilavke,s puno bijelog luka (saranseka), vrhnja i s puno sitno narezane, domaće šarene slanine. Sve to upržile smo na maslinovom ulju, dodale prokuhane rezance i promiješale kako bi se povezali rezanci i umak.
Jelo smo prije isprobale i pripremile za naše ukućane, nakon njihovih pozitivnih komentara odlučili smo se okušati i ovdje na natjecanju. Žiri i posjetitelji su bili oduševljeni, drago nam je što smo se prijavili iako nam nagrade nisu primarne, već isključivo druženje i prezentacija domaćeg i tradicionalnog sada u jednom modernijem ruhu” istaknule su.  Čestitamo našem timu na inovativnosti i promociji svojeg kraja i običaja.

B. Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!