Danas je u Zvirovićima svečano obilježena 30. obljetnice pogibije brigadira Božana Šimovića, koji je 1992. godine poginuo na hodovskoj visoravni i u znak zahvalnosti svim hrvatskim vitezovima služena Sveta Misa i komemorativni skup “U spomen na hrvatske vitezove”.

Na spomen obilježje pored velikog križa, a potom i na grob Božana Šimovića upriličeno je polaganje cvijeća i paljenje svijeća. Cvijeće i svijeće kod križa položili su: predstavnici MZ Zvirovići i MZ Prćavci, izaslanstvo HNS-a i grada Čapljine i udruga proisteklih iz Domovinskog rata i susjednih općina, Udruga P.P.N. “Ludvig Pavlović”, djeca i učitelji OŠ Vladimira Pavlovića – područne škole Zvirovići i Prćavci, strane nevladine organizacije sa sjedištem u Zvirovićima “Regina della Pace” i “Nuovi Orizzonti”, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH.

Nakon prigodne molitve za sve pokojne položeno je i cvijeće na grob Božana Šimovića u mjesnom groblju sv. Ivana u Zvirovićima, a potom su se okupljeni uputili u crkvu sv. Ane u Zvirovićima gdje se slavila sveta Misa zadušnica,

Na današnji dan nakon 30 godina pogibije brigadira Božana Šimovića, prisjećamo se s posebnim poštovanjem i 9 hrvatskih vitezova poginulih u Domovinskom ratu, iz naše župe (Studenci), kao i 77 žrtava II. Svjetskog rata i poraća MZ Zvirovići i Prćavci, rekla je u prigodnom obraćanju voditeljica programa Ana Brajković, a čija su imena pročitala djeca iz ovih mjesta.

Prije svete Mise sve nazočne pozdravio je čapljinski gradonačelnik dr. Smiljan Vidić naglasivši potrebu zajedništva Hrvata kako bi mogli osigurati ravnopravnost i opstojnost Hrvata na ovim prostorima. Sveto misno slavlje u koncelebraciji četvorice svećenika predvodio je don Velimir Tomić, svećenik rodom iz Gabela Polja koji već trideset i pet godina pastoralno djeluje kao misionar u Tanzaniji. Don Velimir je, također, pozvao na zajedništvo i slogu hrvatskog naroda kako bi mogli osigurati ono za što su poginuli branitelji položili svoje živote.

Poslije sve Mise uslijedilo je druženje pod šatorom u dvorištu osnovne škole pored crkve.

mile kraljević/radio ljubuški

error: Content is protected !!