Sveučilište u Mostaru poziva sve zainteresirane ljubitelje umjetnosti na otvorenje izložbe Nogomet u suvremenoj umjetnosti koje će se održati u petak, 11. studenoga 2022. godine u 18 sati u Sveučilišnoj galeriji u Sveučilišnome kampusu u Rodoču.

Izložba okuplja više od trideset akademskih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske s više od pedeset djela na temu najvažnije sporedne stvari na svijetu – nogometa. Autor izložbenoga koncepta povjesničar je umjetnosti i voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović, a kustos izložbe je Vladimir Filipović. Izložba se otvara ususret nadolazećemu Svjetskom prvenstvu u nogometu u Katru, a naslanja se na izložbu „Nogomet u hrvatskom slikarstvu“ (kustosi Marin Ivanović i Milan Bešlić) koja je postavljena 2018. godine u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku.

Iz pregovora autora izložbe Marina Ivanovića: „Velik broj umjetnika na ovoj izložbi podrazumijeva i mnogo različitih formalnih pristupa temi nogometa, od realističnih do gotovo apstraktnih, od simboličkih do asocijativnih. Raspon motiva proteže se od prizora s utakmica i navijačke atmosfere s neizostavnim bakljama, zastavama i klupskim obilježjima (Tomislav Zovko, Trpimir Grgić), preko igrača kao pojedinca

(Boris Ladan, Marin Topić) i nogometnoga igrališta (Jasmin Kukavica, Mladen Ivešić, Matko Vekić), do motiva koji tangencionalno dodiruju temu (Dalibor Nikolić, Maja Rubinić). Od trideset jednoga umjetnika čiji su radovi uključeni u odabir, samo su tri žene – Tisja Kljaković Braić, Marijana Pažin Ivešić i Maja Rubinić – što je bilo očekivano s obzirom na dominaciju muške populacije u općoj temi nogometa.“

Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca 2022. godine, a radno je vrijeme za posjetitelje od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati. Ulaz je besplatan.

Ured za odnose s javnošću

error: Content is protected !!