Prije 31 godinu osnovana je Hrvatska zajednica Herceg Bosna kao upravna jedinica Hrvata u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, a koja je kasnije prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu.

Ova obljetnica svečano je danas obilježena u Mostaru polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te okruglim stolom “Herceg-Bosna: Povijesni usud ili “istočni grijeh” Hrvatstva”.

Osnivanjem Hrvatske zajednice Herceg-Bosne prije 31 godinu napravljen je ključni korak u osiguravanju opstanka hrvatskog naroda u BiH, ali i u očuvanju Bosne i Hercegovine kao samostalne države. A upravo Hrvati su prvi stali u obranu zemlje od strane velikosrpskog agresora. Istaknuto je to na današnjem svečanom obilježavanju 31. godišnjice HZHB u Mostaru.

A unatoč tome što su se Hrvati teritorijalno organizirali nakon Srba i Bošnjaka u BiH, danas im se zna zlonamjerno predbacivati kako su sa Herceg-Bosnom htjeli podijeliti BiH. Ipak, ovaj čin bio je sustavan okvir pravnog i političkog organiziranja otpora agresoru, prisjećaju se neki od svjedoka toga vremena.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović u kontekstu podsjećanja na odgovornost vodstva Hrvata u BiH u ratu i poraću, kazao je kako hrvatski politički predstavnici danas, imaju jednaku odgovornost u osiguravanju političke ravnopravnosti Hrvata i poboljšanja kvalitete života u budućnosti.

U prigodnom obraćanju predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, profesor Ivo Čolak podsjetio je na važnost povijesnog obrazovanja hrvatskih učenika o važnosti i kontekstu ovoga vremena. Istaknuo je kako s pravom svi znaju za stravičan zločin u Vukovaru, ali i da svijet mora više čuti o stradanju Hrvata u BiH.

Ugledni hrvatski povjesničari Ivo Lučić i Mladen Ančić tijekom okruglog stola uz moderiranje profesora Dražena Barbarića posjetili su na teške ratne okolnosti nakon raspada bivše Jugoslavije u kojima su se nalazili Republika Hrvatska i hrvatski narod u cijelini i u kojima je uopće utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna.

Program obilježavanja osnutka Hrvatske zajednice Herceg Bosne nastavljen je u Grudama, gdje je i bilo središte djelovanja u ratnim vremenima.

Izvor: RTVHB
error: Content is protected !!