Grad Ljubuški još je jednom pokazao kako brine o svim svojim stanovnicima. Uz organizaciju jednog od najljepših advenata u Hercegovini, nedavno je donio odluku o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima Grada Ljubuškog u povodu nadolazećih blagdana 2022. godine, za što je iz ovogodišnjeg proračuna izdvojeno 200.000 KM, piše Večernji list BiH.

Zadovoljni što su prepoznati

Tim povodom jučer je u prostorima Gradske uprave Ljubuški potpisan ugovor o isplati božićnica umirovljenicima s minimalnim mirovinama.

Uz gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića, koji je inicijator donošenja ove plemenite odluke, koja je naišla na bezrezervnu podršku gradskih vijećnika, potpisivanju ugovora prisustvovali su Danijel Mucić uime Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje te predstavnici Kluba umirovljenika Ljubuški predvođeni predsjednikom Ivanom Mihaljevićem.

Zahvaljujući donesenoj odluci i jučer potpisanom ugovoru gotovo 2000 umirovljenika s područja Grada Ljubuškog dobit će po 100 KM jednokratne novčane naknade kako bi lakše obilježilo nadolazeće blagdane.

Kako se navodi u spomenutoj odluci, pravo na naknadu imaju umirovljenici koji kumulativno ispunjavaju sljedeće uvjete: imaju prebivalište na području Grada Ljubuškog, korisnici su najniže isplaćene mirovine u FBiH na dan 31. listopada 2022. godine te se nalaze na listi korisnika najniže isplaćene mirovine koju je sastavio Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje na dan 31. listopada 2022. godine.

– Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje obavit će tehnički dio provedbe odluke Grada Ljubuškog tako što će Grad Ljubuški isplatiti novčana sredstva za FZ MIO, a onda će FZ MIO isplatiti jednokratnu novčanu pomoć prilikom isplate mirovina za prosinac – objasnio je Mucić.

Predstavnici Kluba umirovljenika Ljubuški još su jednom zahvalili predstavnicima Grada Ljubuškog na ovoj pomoći naglasivši zadovoljstvo što su prepoznate potrebe najugroženijih umirovljenika koji su najviše pogođeni inflacijom.

Također su iskoristili priliku da s vodstvom Grada podijele probleme s kojima se susreće umirovljenička populacije te razgovaraju o mogućnostima jačanja dosadašnje suradnje.

– Hvala vam na pažnji koju ste pokazali prema umirovljenicima i na inicijativi za ovom pomoći. I ranije smo imali odličnu suradnju s predstavnicima Grada, od kojih smo uvijek imali potporu i uvjereni smo da će tako biti i ubuduće – poručio je predsjednik Kluba umirovljenika Ljubuški Ivan Mihaljević, dodavši kako posljednjih dana primaju pozive umirovljenika sa svih strana BiH koji im iskazuju čestitke i zahvale Gradskoj upravi što je prepoznala potrebe umirovljenika te izražavaju nadu kako će primjer Ljubuškog potaknuti i druge na brigu o najstarijoj populaciji.

Iako je ovo prvi put da Grad Ljubuški donosi ovakvu odluku, cilj je da se praksa zadrži u idućem razdoblju.

U planu i iduće godine

Gradonačelnik Markotić već je kazao kako je isti oblik potpore planiran i u idućoj godini, za što je također predviđen iznos od 200.000 KM.

– Uz demografske mjere koje smo donijeli, razmišljali smo kako pomoći i onim sugrađanima koji njima nisu obuhvaćeni, a to su prvenstveno naši umirovljenici. Isplatom ove jednokratne novčane pomoći željeli smo pružiti mali znak pažnje s naše strane prema ovoj populaciji. Također, želja je da našim potezom potaknemo i druge da djeluju jer, nažalost, najveći broj umirovljenika danas živi na rubu siromaštva. Predvidjeli smo sredstva za umirovljenike i za 2023. godinu, a trudit ćemo se da se iznos na toj stavci s vremenom poveća – zaključio je Markotić.

U audiozapisu poslušajte izjave, a u videozapisu dio atmosfere

error: Content is protected !!