Udruga „Hercegovačka kulturna baština – Bilig“ objavila je 4. broj svoga godišnjaka pod nazivom Bilig za 2023. godinu s dosta zanimljivih članka iz povijesti i kulture Hercegovine te pregledom kulturnih događanja u hercegovačkim središtima kroz 2022. Između ostaloga u godišnjaku se nalaze članci o Hercegovačkom pašaluku povodom 190. obljetnice osamostaljenja Hercegovine od Bosne, Ljubuškom kotaru, arheološkim lokalitetima u Radišićima, HKUD-u sv. Ante Humac, pok. fra Žarku Iliću uredniku Kršnog zavičaja. Zanimljivi su i zapisi na ikavici rudara Jure iz Goranaca te o sicanju (tetoviranju) žena u Rami kao i foto prilog o radovima na utvrdi Hercega Stjepana Kosače u Ljubuškom. U književnom dijelu objavljeno je nekoliko pjesama i kraćih proznih tekstova domaćih autora. U godišnjaku se nalazi i pregled izdanja poštanskih maraka HP Mostar izdatih u 2022. te kratak pregled djelovanja udruge kroz godinu. Godišnjak ima 208 stranica i tiskan je u tiskari FRAM-Ziral u Mostaru u 500 primjeraka.

Knjiga dr. Ante Čuvala Jezično blago ljubuškog kraja je rječnik zavičajnog govora autora kakvim se on u djetinjstvu služio prije odlaska u svijet i kakvog se sjećao kroz godine provedene van Domovine. To je popis riječi štokavske ikavice koje polako nestaju iz svakodnevnog govora i prepuštene zaboravu odumiru u svijesti mlađih generacija. Ovaj će rječnik poslužiti kao temelj za neka novija izdanja koja će se, nadamo se, nadopunjavati i proširivati i drugim zaboravljenim i manje upotrebljavanim riječima ljubuškoga kraja. U dodatku se nalazi popis starinskih izreka te kratki odlomak o oslovljavanju žena i popis imena biljaka koje ulaze u sastav divljeg zelja. Rječnik je obogaćen ilustracijama i fotografijama starinskih predmeta. Knjiga ima 168 stranica i tiskao ju je FRAM-Ziral iz Mostara u 400 primjeraka. Izdavač je udruga HKB-Bilig iz Ljubuškog a suizdavač CroLibertas Publishers iz Chicaga.

Tiskanje ovih izdanja ne bi bilo moguće bez potpore dobročinitelja i sponzora te se Udruga HKB-Bilig ovim putem zahvaljuje ministru financija ŽZH gosp. Toniju Kraljeviću, gradonačelniku Ljubuškoga gosp. Vedranu Markotiću, Stipi i Louise Bubalo (SAD), Borislavu Arapoviću (Švedska), Vitomiru Ragužu (Francuska), Anti i Ikici Čuvalo (Ljubuški) Ministarstvu financija ŽZH, Gradu Ljubuškom te svim ostalim dobrim ljudima koji kupovinom naših izdanja podržavaju rad Udruge. Posebno hvala našim suradnicima koji šalju svoje priloge za godišnjak Bilig te članovima udruge koji svojim volonterskim radom doprinose njezinom opstanku.

Oba izdanja mogu se naručiti putem e-maila udrugabilig@gmail.com.

Udruga HKB-Bilig želi vam svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2023. godinu!

error: Content is protected !!