Ljubuški je večeras bogatiji za Gradsku galeriju, mjesto koje će postati novim kulturnim središtem grada. Smještena u kompletno obnovljenoj i restauriranoj povijesnoj zgradi u središtu grada, galerija je otvorena u sklopu svečanosti obilježavanja Dana grada. Prva postavljena izložba posvećena je akademskom slikaru Hami Ibrulju, a nosi naziv “Ljubuški obojen bojama ljubavi i sjete…”.

Galeriju su svečano, presijecanjem vrpce, otvorili gradonačelnik Vedran Markotić te Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a blagoslovio ju je humački gvardijan fra Dario Dodig, pred mnoštvom okupljenih koji su došli vidjeti ovu nekada ruševnu zgradu u punom sjaju.  

„Ljubuški nije samo prekrasna priroda i dobri ljudi, Ljubuški su i vrhunski umjetnici, vrhunski slikari, kipari, grafičari, pjesnici… Svima njima večeras predajemo ovu prekrasnu zgradu Gradske galerije da u njoj rade, stvaraju, izlažu i da budu na ponos svima nama i našem prekrasnom Ljubuškom“, rekao je tom prilikom gradonačelnik Vedran Markotić.

Zvonko Milas je uoči presijecanja vrpce istaknuo kako mu je uvijek drago doći u Ljubuški.

„ Ova prelijepa zgrada Gradske galerije doista vam je svima na ponos. Ona je najbolji primjer suradnje pripadnika istog naroda s obje strane granice. Želim čestitati gradonačelniku Markotiću i njegovom timu i na ovoj inicijativi, jer u svemu što rade daju rezultate. Ne ostaje to samo pisano slovo na papiru nego iza njih ostaju vidljivi rezultati. Vjerujem da će ova zgrada biti središte bogate kulture ovog kraja, ne samo kulture koja je stala i otišla iza nas, nego kulture koja je u funkciji razvijanja, kulture koja daje suvremenost, kulture koja privlači mladost. Drago mi je da smo zajedno ovaj projekt priveli kraju“, poručio je Milas.

Večer su svojim nastupom uljepšali učenici Glazbene škole Ljubuški: Djevojački zbor Srednje glazbene škole pod vodstvom prof Marka Petkovića, Sofija Šaravanja na violini uz klavirsku pratnju prof. Nadira Hošića, te članovi bendova osnovne i srednje glazbene škole pod vodstvom profesora Marka Jakovljevića i Josipa Bošnjaka.

Nakon otvaranja galerije otvorena je i izložba Hame Ibrulja.

O Hami Ibrulju govorio je novinar i književnik Dragan Marijanović.

“Ibrulj je jedan od najvećih likovnih pjesnika na razmeđu ovih stoljeća, lirik koji se rijetko rađa te time još rjeđe i ponavlja. I radi te neponovljivosti i jesmo večeras ovdje.”

Izložbu je svečano otvorio Zlatan Lukenda koji je, kako reče gradonačelnik Markotić, bio „spiritus movens“ večerašnje izložbe u Ljubuškom.

Pjesmu Hamina suza, koju je Dragan Marijanović napisao nakon prerane smrti ovog velikog slikara, interpretirao je Tigran Delić.

Program večeri vodila je Bjanka Medić.

Ljubuški je tako prvom izložbom u novoj galeriji na najljepši način počastio svoga najvećeg slikara.

Nakon večerašnjeg otvorenja izložba “Ljubuški obojen bojama ljubavi i sjete” akademskog slikara Hame Ibrulja u Gradskoj galeriji ostaje otvorena šest dana, pogledati je tako možete od sutra u vremenu od 9 do 20 sati, u subotu od 9 do 14 sati.

Gordana Ilić / Ivan Herceg / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!