Danas je na ljubuškoj Plantaži započelo dugo očekivano sađenje vinove loze. Tko čeka – dočeka, stara je izreka koja u potpunosti odgovara sadašnjem trenutku.

Vinarija „Nuić“ prva je vinarija koja se „spustila“ na Plantažu s ljudstvom i strojevima i započela sadnju. Na ukupno 8 ha, koliko je dobila na koncesiju, posadit će se kako reče Vlatko Nuić, sin vlasnika Vinarije Nuić oko 30 tisuća loza, a danas se sadi chardoney i žilavka, iako će se na Plantaži saditi i druge vrste. Na ruku radnicima ide i vrijeme, zemlja nije ni suha, ni previše vlažna tako da nema zastoja u radu. Iz Republike Hrvatske stigao je traktor kojeg će koristiti i ostali vinari koji će se uključiti ovih dana.

Da se podsjetimo, nakon što je Vlada Županije ZH-e nadležnost nad Plantažom „spustila na raspolaganje“ gradu Ljubuškom relativno brzo se počelo raditi na dodjeli koncesija, oko 35 ha. Posao je urađen vrlo transparentno, uz Stručne službe gradske uprave u procesu su sudjelovali i samo vinari koji nisu nikakve zamjerke. Prilikom dodjele koncesija navedeno je da se na Plantaži može saditi samo loza jer takav teren i podneblje rijetko gdje se mogu naći. Tako će Plantaža vrlo brzo „zasjati starim sjajem“ što su manje-više svi željeli.

Poslušajte što nam je ovom prigodom kazao Vlatko Nuić, suvlasnik Vinarije

Mile Kraljević / Radio Ljubuš

error: Content is protected !!