Provedba Sporazuma o međusobnoj suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku počela je ovog mjeseca.

Na prigodnoj svečanosti koja je održana 11. studenoga 2022. u Ministarstvu hrvatskih branitelja Republike Hrvatske potpisan je Sporazum o međusobnoj suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Sporazum je sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja RH i ministarstava mjerodavnih za obrazovanje i znanost u BiH te Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i gradova i općina u BiH u kojima se provodi školovanje po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. Potpisivanjem ovog Sporazuma polaznicima terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata postaju i učenici završnih razreda osnovnih škola u BiH koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

U sljedeća dva tjedna Vukovar će tako posjetiti 3112 učenika i pratitelja završnih razreda osnovnih škola iz BiH, među njima će biti i učenici završnih razreda osnovnih škola sa područja Grada Ljubuškog OŠ Tina Ujevića, OŠ Marka Marulića i OŠ Ivane Brlić Mažuranić. Učenici završnih razreda njih preko 200, u Vukovar odlaze u pratnji svojih razrednika.

Jučer su u posjetu Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar stigli učenici iz Stoca, Crnića, Čitluka, Bijakovića, Čerina i Višića koji će u dva dana posjetiti muzeje grada Vukovara i obići Memorijalni centar i mjesta sjećanja i stradanja iz Domovinskog rata.

„Hrvati ne žive samo u Hrvatskoj, nego i po cijelom svijetu, a znatan broj živi upravo u susjednoj državi. Ovim će projektom mladi naraštaji Hrvata u Bosni i Hercegovini učvrstiti svoj kulturni identitet kroz učenje o nedavnoj bolnoj, ali i junačkoj prošlosti hrvatske države.“ naglasili su iz Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!