U nedjelju, 9. travnja 2023. godine je u župi Šipovača – Vojnići svečano proslavljen Uskrs, najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Središnje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je don Marin Skender.

Na početku misnoga slavlja don Marin je pozdravio sve okupljene vjernike i čestitao im Uskrs.

„Uskrs je naš najstariji blagdan, Uskrs je naš najveći blagdan, Uskrs je zapravo najveći događaj naše vjere. A zašto? Zato što u tome Uskrsnuću čovjek crpi snagu i nadu za vlastito djelovanje. Da Krist nije uskrsnuo uzalud bi bilo njegovo rođenje i sve ono što je činio za svoga ovozemaljskog života, uzaludno bi bilo sve da se nije dogodio ovaj čin uskrsnuća po posebnom providonosnom naumu njegovog Oca nebeskoga. Ono što je Krist činio i radio za vrijeme svog ovozemaljskog djelovanja može se svesti u samo jednu rečenicu, potpuna poslušnost svom nebeskom Ocu. Kada nas Krist poziva da njega nasljedujemo to znači da moramo bit potpuno poslušni nebeskome Ocu, posebno poslušni presvetome Trojstvu, to treba biti život vjernika“, kazao je don Marin.

Tumačeći evanđelje don Marin je istaknuo kako ne smijemo zaboraviti da Uskrs dolazi nakon sve one drame koja se prije toga odvijala, Isusove muke i smrti.

„Isus je uskrsnuo upravo zato da bi nama pokazao i otkrio smisao vlastitoga postojanja, ali u tome Uskrsnuću pozvani smo crpiti snagu za vlastito djelovanje. Stoga je to Uskrsnuće temelj svih mojih životnih nadanja, moje životne nade, moje životne vjere, moga životnog ufanja, jer znam da ima netko tko me nikada ne napušta, da ima netko tko je za mene već jednom visio na Križu, i omogućio mi da po tome Križu ostvarim ideal vlastitoga postojanja a to je osobno uskrsnuće od mrtvih. Ali kako rekoh u uvodu, težak je put do Uskrsnuća“, naglasio je don Marin.

Zatim je don Marin iznio nekoliko primjera kroz kakve teškoće sve čovjek prolazi kroz svoj život.

„Ali koračaš, koračaš da bi ostvario svoj cilj. Ne odustaješ. Kada kažemo da je Uskrs pobjeda, ta pobjeda sastoji se upravo u tome da je Isus spremno koračao po nalogu svoga Oca nebeskoga i prihvatio u potpunosti Njegovu volju. A taj put nije bio nimalo lagan. Imali smo priliku ovih dana intenzivno razmišljati kakav je to bio put s kakvim brutalnim ishodom. Ali Isus nije odustajao. I ono što je jako bitno, ni u jednom trenutku Isus u evanđeljima ne postavlja pitanje nebeskome Ocu, Zašto, nego se uvijek i potpuno predaje Njegovoj volji i stavlja se Ocu nebeskome na raspolaganje. I u svakom trenutku želi da se vrši jedino i samo Njegova volja. Da bismo mi dobili onaj neuveli vijenac slave, o kojem govori sv. Ivan, da bismo došli do vlastitoga uskrsnuća, potrebno je uložiti ogromni trud, ogromni napor. Onaj poziv, slijedi me, znači da je to poziv i put križa, put patnje, put trnja da bi došao do vlastitoga uskrsnuća“, kazao je, među ostalim don Marin.

Nakon završetka misnog slavlja župnik je sve vjernike pozvao u župnu dvoranu na kolače i čašicu pića, a vjernici su se nakon druženja i čestitanja  uputili svojim domovima gdje je slavlje Uskrsa nastavljeno u krugu obitelji, rodbine i prijatelja.

Uskrsne svete mise održane su i u područnim crkvama u Dolama i Kašču.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!