Ana Matić Raguž ušla je u svijet prirodne kozmetike prije par godina, pokrenula je svoj kozmetički brend Ardia i za Radio Ljubuški ispričala zanimljivu priču koja stoji iza ovog imena.
„Pa, ta priča nas vodi u daleku prošlost kada je ovo područje nastanjivalo ilirsko pleme Ardijejaca , povijest ih pamti kao snažne ratnike , njihove žene su bile lijepe, njegovale su se prirodnim proizvodima i ukoliko spojimo to dvoje dobijemo naš slogan „ Snaga prirodne njege! „.kazuje nam ova profesorica hrvatskog i njemačkog jezika i fitoaromaterapeutkinja.

„Moja kozmetika nije nastala slučajno, rezultat je rada i ulaganja u sebe, zvanje fitoaromaterapeuta verificirano je od strane Ministarstva obrazovanja Republike Hrvatske. Nažalost, u svijetu kozmetike kao i svugdje puno je umjetnih tvari, mi smo željeli ponuditi nešto drugo, stoga posebnu pažnju posvećujem prirodnim sastojcima , koristimo hladna tiješnjena ulja, hidrolate, macerate.
U Ardia paleti imamo 40-tak proizvoda : kreme, serume, linije za lice, linije proizvoda za tijelo, balzame, ulja, uskoro nam kreće kolekcija za ljeto. U fazi smo fizičkog izlaska na tržište , radimo na prodaji putem ljekarni, dotad nas kupci mogu pronaći u web trgovini ili nas kontaktirati na društvenim mrežama.



Tradicijski smo obrt, sva naša proizvodnja odvija se u Crvenog Grmu , ručno bez korištenja strojeva, a u posao je uključena cijela obitelj.“
Upozorava na opasnosti kojima se izlažemo koristeći kozmetičke proizvode ne čitajući deklaracije i sastav, upozoravajući na veliku količinu štetnih tvari u konvencionalnoj kozmetici.

„Zamislite pred sobom, na kućnom stolu, umjesto ručka, da stoji, primjerice, zdjela puna ljepljivog naftnog gela, dobivenog oksidacijom nafte, a umjesto čašice vina, imate čašicu antifriza. Destilacijom toga gela dobiva se petrolatum, a na višim temperaturama od 400 stupnjeva propilen glikol. Etilen glikol, kojeg također ima u konvencionalnim pripravcima, je sastavni dio antifriza. Sve su to sastojci koji čine preko 50% konvencionalnih kozmetičkih proizvoda. Dodajte im parabene i sve ostale umjetno dobivene sastojke i dobit ćete sve ono čime hranite svoje tijelo putem kože koristeći konvencionalne kozmetičke pripravke. Znanstvena su istraživanja dokazala i direktnu povezanost između konzumacije konvencionalnih kozmetičkih proizvoda sa hormonalnim poremećajima, promjenama u staničnim membranama i kancerogenim oboljenjima. Zato, danas znanstvena zajednica sve više preporučuje isključivo proizvode dobivene od prirodno organskih sastojaka. Sljedeći put kada budete koristili konvencionalnu kozmetiku, pročitajte sastojke i odvojite nekoliko minuta kako biste, jednog po jednog, istražili što znače i kako se dobivaju.„

Pitali smo je i prepoznaju li kupci vrijednosti domaće proizvodnje „Ljudi prepoznaju vrijednost organskog i prirodnog, naši proizvodi su prepoznati i ono što je najvažnije kupci nam se vraćaju, probaju nove proizvode, prate nas na društvenim mrežama.“ ističe Ana.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!