Ljubuški Outdoor Festival u cjelini čini skup sportsko-rekreativnih aktivnosti kojim će se povezati i revitalizirati razasuta kulturno-povijesna i prirodna baština duž natjecateljskih ruta. Paragliding natjecanje, trkačke, biciklističke i trail staze povezuje rijeka Trebižat koja pored svog hidrološkog potencijala baštini i dva prirodna bisera: vodopade Kravicu i Koćušu. Ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala.

Festival će nizom predavanja promovirati sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju. Također, sva udruženja koja se bave sportsko-rekreativnim aktivnostima na otvorenom imat će priliku prezentirati svoje aktivnosti za vrijeme trajanja festivala na vodopadu Kravica. Ova inovativna i jedinstvena manifestacija u BiH zasigurno će biti značajan poticaj za razvoj i promociju aktivnog destinacijskog turizma u ljubuškom kraju, ali i ostalim sredinama u regiji za razvoj sličnih aktivnosti.

Ovogodišnji festival je još bogatiji nego prethodna dva. Pripreme su u punom jeku i danas je zadnji dan za prijave natjecatelja na Ljubuški outdoor festival 2023. Biciklizam, trčanje i paragliding discipline su na koje se možete prijaviti i sudjelovati na jednom od najvećih regionalnih outdoor festivala. Prijave traju do 10.5. 2023. a više informacija možete pronaći na službenoj web stranici www.ljof.ba.

Natjecatelji koji se prijave putem web stranice na jedno od natjecanja u programu festivala i uplate kotizaciju od 30 KM u svom startnom paketu će dobiti službenu majicu festivala, nagrade sponzora, besplatan posjet vodopadu Kravici i muzeju na Humcu, besplatan obrok na festivalu i finišersku medalju na kraju svoje utrke.

Tim povodom, u programu našeg radija ugostili smo Mirka Rašića i Antu Ilića iz JP Parkovi doo. Naravno, brojne osobe i organizacije su zaslužne da je organizacija prethodna dva festivala održana u Ljubuškom bila gotovo savršena, ali ipak Mirko i Ante su ti koji sve to poslože da bude savršeno. Ne sumnjamo da će tako biti i ove godine.

Prema riječima naših gostiju interes za LJOF je i ove godine ogroman, a uz natjecatelje iz BiH prijave stižu iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i još nekih zemalja.

Kroz razgovor naši gosti su se prisjetili i prvog festivala koji je održan 2021. godine. Ideja za festival se „rodila“ 2019., a prvi festival je trebao biti održan 2020. godine. Međutim, zbog korone, održan je godinu dana kasnije.

„Na žalost u tim uvjetima korone bili smo prisiljeni otkazati festival 2020. godine. Tadašnji direktor JP Parkovi, današnji gradonačelnik Vedran Markotić je tu ideju prihvatio i podržao. Onda smo nakon toga krenuli u provedbu. Međutim, da nije tih naših ljubuških  klubova, paragliding klub, biciklistički klub, HAK Ljubuški, GSS stanica Ljubuški, Foto klub Fokus, Udruga Trebižat svega toga ne bi moglo biti. To ozračje koje se stvorilo tada još je uvijek prisutno i nadamo se da će tako ostati i da će i ove godine organizacija biti uspješna,“ kazao je Ilić.

„Mi se trudimo svake godine barem održati isti sadržaj i dodati nešto novo. Tako ove godine imamo nešto bogatiji zabavni program i nadamo se da je sadržaj dovoljno atraktivan za sve sudionike, ali i ostale zainteresirane,“ kazao je Rašić.

Zatim su naši gosti predstavili program festivala:

U četvrtak, 25. svibnja, u 20 sati u dvorani Kulturnog centra Ljubuški bit će otvaranje festivala i outdoor tribina s vrlo zanimljivim gostima koji se bave aktivnim turizmom u regiji.

”Memorijalna utrka kajacima profesor Žarko Bilić” na rijeci Trebižat uz prekrasni nasip ”Bajer” počinje u petak u 12 sati, a nakon utrke slijedi humanitarni spust kajacima od Čeveljuše do vodopada Kravica gdje se prikupljaju sredstva za Udrugu roditelja djece s posebnim potrebama ”DUGA”.

Ova utrka daje festivalu i humanitarni karakter.

Outdoor sajam počinje u petak kod vodopada Kravica sa zanimljivim radionicama iz svijeta sportskog penjanja, vodenih sportova, paraglidinga, speleologije, biciklizma itd. i traje tri dana festivala.

Prema riječima naših gostiju sajam je otvoren za sve zainteresirane, posebice za zaljubljenike u spomenute aktivnosti, te svi mogu posjetiti sajam i oprobati se u navedenim sportovima.

Dječje utrke do 1 km u biciklizmu i trčanju počinju u petak u 17 sati kod vodopada Kravica, sudjelovanje je besplatno a djeca će dobiti poklon paket sponzora kao i medalju za sudjelovanje.

Također, u petak u večernjim terminima, na platou iznad Kravice nastupaju bendovi glazbene škole Ljubuški te dobro poznati bend Psihomodo Pop iz Zagreba.

Nadalje, u subotu od 9 sati počinje paragliding natjecanje u preciznom slijetanju ”Kosača” te u popodnevnim satima dvije trkačke discipline: polumaraton ”Dva slapa” i ljubuška desetka ”Scunasticus”.

Nakon trkačkih disciplina svi posjetitelji festivala moći će uživati u nastupu Željka Bebeka i njegovog benda, također na platou iznad Kravice.

U nedjelju svi koji se prijave imati će priliku u jutarnjim satima krenuti s planinarskim vodičima prema najvećem vrhu u Ljubuškom – Vrlosinj 956 metara nadmorske visine.

Nedjelja je također rezervirana za biciklističke utrke ”STIPE” i ”MARA”, a koje polaze s vodopada Koćuša malo prije podneva.

Svi posjetitelji festivala, čiji je glavni partner Džajić Commerce, moći će uživati u zanimljivim sadržajima koje nudi outdoor sajam, u zanimljivim natjecanjima i glazbenim poslasticama.

Organizatori trećeg izdanja LJOF-a su JP ”Parkovi Ljubuški” d.o.o., Grad Ljubuški, Turistička zajednica Grada Ljubuškoga, Biciklistički klub ”Ljubuški”, Paragliding klub ”Ljubuški”, Hrvatski atletski klub ”Ljubuški”, GSS Ljubuški, Foto klub ”Fokus” i Udruga ”Trebižat” Ljubuški.

Na kraju razgovora naši gosti su se zahvalili svim organizatorima i sponzorima i još jednom pozvali sve one koji se žele uključiti u natjecanja da se prijave putem njihove web stranice, a mjesta još ima i za volontere tako da se i oni još uvijek mogu uključiti ako žele.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!