U hotelu Bigeste u Ljubuškom danas se održava prezentacija Interreg VI-A IPA programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027. U sklopu ovog programa 3.svibnja 2023.objavljen je prvi poziv za prijave vrijedan  41,09 milijuna eura. Domaćin predstavljanja u Ljubuškom je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske.
Zadovoljstvo današnjim događanjem prenio je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić
„Danas je u Ljubuškom 200 sudionika koji su se upoznali s novim Interreg VI-A IPA programom Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora, drago nam je da smo domaćini danas, spremni smo za novo programsko razdoblje. Grad Ljubuški i Zapadno hercegovačka županija već su povukla značajna sredstva iz prošlog Interega, obnovili smo tvrđavu Herceg Stjepana , napravili prvi In situ muzej u BIH posjetiteljski centar na Gračinama, što bismo teško mogli sami financirati. Bespovratna sredstva EU-a nam puno znače, spremni smo povući još značajnija sredstva u budućem razdoblju.”


Posjetili smo info dan i za Radio Ljubuški uzeli izjave od Ravnatelja razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije Radoslava Luburića:
“Što se tiče Bosne i Hercegovine ovi programi su najznačajniji i financijski najizdašniji, jer ovim se programom može dobrim dijelom obnoviti infrastruktura i izgraditi novi infrastrukturni objekti.”

“Ovdje smo da potencijalnim aplikantima predstavimo što će to program financirati u narednih sedam godina, a to je u prvom redu istraživanje i inovacija. Danas će aplikanti čuti sve informacije potrebne za pripremu aplikacija za elektronski sistem rekla nam je Marina Kavaz-Siručić iz Direkcije za europske integracije BIH.”


Prvi poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru Interreg VI-A IPA programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027 otvoren je od 3. svibnja do 28. srpnja 2023. godine.Poziv je vrijedan 41,09 milijuna eura i podržat će sva četiri programska prioriteta i šest specifičnih ciljeva. Potencijalni aplikanti prijave mogu poslati posredstvom elektronskog sustava Jems do 28. srpnja 2023. u 15 sati. S ciljem što bolje pripreme aplikanata, u sve tri države se održavaju info dani. 

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!