Pred nama su sveti dani Devetnice i svetkovine našega zaštitnika, dan u kojima se na Humcu okuplja cijela naša župa, ali i mnogi hodočasnici iz čitavog našeg kraja i šire. Lijepo je vidjeti cijele obitelji zajedno na pobožnosti, zavjetima i svetim sakramentima u našem svetištu. Mnogi dolaze sa svojim križevima, poteškoćama i kušnjama kako bi ih prikazali Bogu po zagovoru našeg moćnog sveca, da ih Svevišnji ojača u vjeri kako bi se mogli nositi sa Životnim poteškoćama. Stovarili padovanskog sveca dolaze i zahvaliti Gospodinu za sve što su u Životu primili po zagovoru svetog Ante. Sveti Ante zaštitnik je djece i mladih, a nit na poseban način želimo prikazati na oltar da bi u ovom nemirnom svijetu mogli osjetiti Božju prisutnost i blagoslov. Molit ćemo za naše made obitelj, da se ne boje života te da nas ne obuzme osjećaj razočaranja, ravnodušnosti, osuđivanja, već da sve spremno pobjeđujemo s pomoći Božjom.

U Devetnici je i svetkovina Tijelova, Presvetog Tijela i Krvi Kristove, kada ćemo imati svečanu procesiju Isusom, kojemu ćemo tada iskazati javno štovanje. Procesija već tradicionalno ide od Sv. Ante na Humcu do Sv. Kate u Ljubuškom. Lijepo vas sve molimo da svi sudjelujemo nakon svete mise na Humcu, uz molitvu i pjesmu, te da i javno posvjedočimo svoju vjernost Kristu. Nemojte nakon mise otići, nego se žrtvujmo i krenimo za Presvetim. Odlazak kući pokazuje da nas se ne tiče tijelovska procesija, a Isus upravo nas treba, bas kao sto mu je nekoć bio potreban i sv. Ante, da budemo izabrano rude i da donosimo Boga svakom stvorenju. Pred nama su dani u kojima će ogroman broj ljudi dolaziti na Humac. Budimo pažljivi i obazrivi jedni prema drugima.

Neka se naša molitva i pjesma uzdigne Bogu po zagovoru

Sveca svega svijeta i neka dope do svih, osobito onih koji su se udaljili od Crkve i koji samo kritiziraju, da ih Bog Spasitelj i Otkupljeni dodirne, ozdravi i preobrazi u svoje učenike i apostole, kao što je odabrao i sv. Antu, tvorca velikih čudesa.

Na sve vas, vase obitelji, made i starije, djecu i roditelje, zazivamo Božji blagoslov i zagovor sv. Ante, našega zaštitnika.

Humački glasnk

error: Content is protected !!