Danas je grad Ljubuški posjetio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar. Ministar je u zgradi gradskog poglavarstva održao radni sastanak s gradonačelnikom Vedranom Markotićem i njegovim suradnicima, a sastanku je nazočio i dopremijer Vlade FBiH i ministar financija Toni Kraljević. Povod sastanka je bilo razmatranje projekata podrške povratničkoj zajednici na području grada Ljubuškog. Kako su nakon sastanka, u izjavi za novinare kazali ministar Dizdar i gradonačelnik Markotić na sastanku se razgovaralo i o zajedničkim projektima pomoći povratničkoj zajednici koji će poboljšati njihovu ukupnu kvalitetu života.

„Nama u resornom ministarstvu je uvijek drago doći u sredine gdje imamo doista istinske primjere integracije povratnika u matičnu sredinu,  jer ovo nije mjesto gdje imamo neku vrstu suživota nego puni život. Radi se o zajednici koja se tretira jedinstveno i od strane lokalne administracije i od strane stanovništva. Jako mi je drago doći u sredinu koja je i prema ministarstvu u prošlosti aplicirala s iznimno kvalitetnim projektima, u kojima gradska uprava sudjeluje sa značajnim financijskim iznosom. To je jedna konkretna i kvalitetna poruka i za povratničku populaciju, da lokalna sredina stoji iza njih, da ih podržava i da je spremna sudjelovati u poboljšanju kvalitete njihova života.  I mi u ministarstvu smo uvijek zainteresirani doći u takve sredine, podržati lokalnu administraciju koja radi na takav način i dati svoj doprinos u tim procesima“, kazao je ministar Dizdar.

Na pitanje, je li se razgovaralo o konkretnim projektima ministar Dizdar je odgovorio:

„Govorili smo o važnom projektu za povratničku zajednicu u Ljubuškom – sanaciju vodovodne i kanalizacijske mreže. Mi smo svakako zainteresirani da i u budućnosti pomognemo ovaj kapitalni projekt, ali i niz drugih infrastrukturnih projekata koji su od značaja za grad Ljubuški, za povratničku zajednicu, projekata koji će poboljšati njihovu ukupnu kvalitetu života, kao i kvalitetu vjerskog života. Tako ćemo danas posjetiti i Medžlis islamske zajednice i povratničku zajednicu. I nama u ministarstvu je lakše kada imamo kvalitetne sugovornike, koji imaju kvalitetne projekte,  kao što je to grad Ljubuški. Gradonačelnik nam je prezentirao i projekt izgradnje novog objekta za smještaj socijalno ugroženih obitelji, a mi smo izrazili želju i namjeru da sudjelujemo u tom projektu.  Grad je već obavio pripremne radnje što nama umnogome olakšava i vjerujem da ćemo u ovom mandatu realizirati taj značajan projekt i za grad Ljubuški ali i za naše ministarstvo, a naravno i za tu populaciju.

Zadovoljan sam ukupnim načinom rada grada Ljubuškog, filozofijom, pristupom, gdje se doista gleda da se svi građani tretiraju jednako, ravnopravno i neovisno o njihovoj narodnosti. Ljubuški je jedan od kvalitetnih primjera, na koji se mogu ugledati i neke druge lokalne sredine. Povratnička zajednica u Ljubuškom, koja je uglavnom bošnjačka, ima tu podršku i mnogo znači da grad Ljubuški u značajnom omjeru sudjeluje u sufinanciranju tih projekata.  Tako, na jedan praktičan način dokazuje i pokazuje da mu je stalo do podrške tom dijelu stanovništva. Jer svim povratnicima, bilo o kome da se radi, puno znači kada osjete podršku svoje lokalne matične zajednice“, istaknuo je Dizdar.

Kratko se osvrnuo i na rad Vlade F BiH i suradnju s lokalnim zajednicama

„Mislim da Vlada FBIH ima jako dobru suradnju s lokalnim zajednicama, naravno na javnosti je da da procjeni kvalitetu našeg rada. Mi već radimo neke kvalitetne projekte i mislim da javnost to vidi. Spašavamo neka poduzeća koja su otišla u stečaj u prethodnom periodu, realiziramo neke nove projekte koje prije nismo imali kao što je podrška rodiljama, podrška učenicima i studentima, stipendiranje, tako da doista činimo sve da uspješno reagiramo na trenutno stanje, prije svega na masovan odljev stanovništva, Svi zajedno radimo, surađujemo kao Vlada, naravno, u politici imate i neke teme oko kojih se nužno ne slažete, ali je bitno da ono oko čega se dogovorimo realiziramo i da tu imamo visok stupanj razumijevanja“, zaključio je ministar Dizdar.

Gradonačelnik Markotić se zahvalio  ministru Dizdaru na posjeti gradu Ljubuškom, posebice s toga što je Ljubuški jedna od prvih lokalnih zajednica koje je ministar posjetio u svome mandatu.

„Mi smo prezentirali sve one projekte koje smo radili posljednjih godina koji se tiču povratničke populacije. U 2022/23 godini realizirali smo projekt zapadnog kraka kanalizacije od kojih jedan dio ide kroz Gornji grad, gdje većinom živi povratnička populacija. To je iziskivalo izdvajanje značajnih financijskih sredstava. Jedan dio tog projekta je već završen. Ove godine smo aplicirali za sredstva za izgradnju kulturnog centra u Gornjem gradu. Ministarstvo je tu pomoglo s jednim manjim iznosom. Razgovarali smo i o izgradnji smještaja za stambeno ugrožene obitelji. Naime, prije nekoliko mjeseci od ministarstva je stigao dopis prema svim jedinicama lokalne samouprave da odgovorimo jesmo li spremni sudjelovati u tim projektima. Mi kao Grad smo odgovorili potvrdno, da smo spremni osigurati zemljište, ispoštovati sve infrastrukturne zahtjeve i sve ono što bi ta jedna zgrada trebala imati za smještaj socijalno ugroženog stanovništva. S druge strane ministarstvo bi osiguralo sredstva za izgradnju te zgrade. Razgovarao sam s ministrom i o nekim budućim projektima na području grada Ljubuškog. Naglasio sam da smo otvoreni za suradnju i da ne gledamo ljude po imenu i prezimenu. Pomažemo svima onima kojima je pomoć potrebna, nemamo nikakvih otvorenih pitanja s Medžlisom islamske zajednice, imamo odličnu suradnju s efendijom Germićem i svim ljudima koji djeluju unutar islamske zajednice, onima koji nam se obraćaju sa zahtjevima za pomoć“, istaknuo je Markotić.  

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!