Nije nikakva novost da nema kutka na zemaljskoj kugli gdje nema Hrvata. Kako je u posljednje vrijeme veliki broj mladih, nažalost, napustio Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu nije neobično da se „pokazuju“ i u raznim sportovima širom Europe. Ovom prigodom kratko ćemo pozdraviti „jednog našeg“ sportaša koji igra, ni manje, ni više, nego u Irskoj. Riječ je Mateu Bojki iz Vitine koji više nego uspješno brani boje Futsal kluba Croata iz Dublina.

FC Croata je nogometni futsal klub iseljenih Hrvata iz Irske nastao u gradu Dublinu, u kolovozu 2022 godine. Svoju prvu službenu utakmicu odigrali su već dva mjeseca poslije u Ireland First Futsal Divison (2. futsal liga Irske) i počeli osvajati svoje prve bodove. Vrlo brzo su prepoznati kao ozbiljna ekipa te u svojoj prvoj sezoni osvajaju 1.mjesto u regularnom dijelu lige, ali nažalost u final four-u ne uspijevaju osvojiti titulu prvaka.

„Kao mali dječak oduvijek sam sanjao o tome da budem golman. To je bila moja strast, tada mi se činilo kao da je to nešto što je nemoguće, ali 2013. godine, kada je nogometni klub MNK Futsal Ljubuški prvi put došao u moj kraj, sve se promijenilo. Tu sam započeo svoje prve korake u nogometu i to je bio trenutak kada sam shvatio što želim u životu, to je bio trenutak kada sam se osjećao kao da sam konačno pronašao svoje mjesto u svijetu. Tih prvih nekoliko godina bilo je teško, ali sam se trudio i radio naporno, i na kraju sam uspio. Nakon osam godina, odlučio sam napustiti svoje rodno mjesto i otići u Irsku nastaviti svoj nogometni put. To je bio veliki korak za mene, ali sam znao da je to ono što moram učiniti. Nakon nekog vremena prelazim u klub pod nazivom FC Croata, iako sam bio daleko od kuće, znao sam da su moji prijatelji i obitelj uvijek tu za mene. Igrajući za FC Croata, ostvario sam mnoge uspjehe i osvojio mnoge nagrade, ali najvažnije je bilo to što sam se osjećao kao dio velike nogometne obitelji. Sada, kada se osvrćem na svoju nogometnu karijeru, osjećam se ponosno na sve što sam postigao i zahvalan sam na svim ljudima koji su mi pomogli da dođem do ovog mjesta, a za to je sve zahvalan moj trener i veliki prijatelj Milan Vučić“, kazao nam je Mateo Bojka. 

Nakon godina suradnje s trenerom Vučićem o kojemu ima samo riječi hvale, svoju karijeru nastavlja u Dublinu te postaje jedan od prvih igrača u FC Croati.
„Kao vratar jedne mlade i novo-osnovane ekipe, bio je ključna figura tijekom cijele sezone. Bezbroj obrana, golovi (da, dobro ste pročitali), te energija koju je donosio svakom novom utakmicom, bili su pogonsko gorivo za FC Croatu i jedan od razloga našeg uspjeha. Tijekom godine Mateo je primio više ponuda od prvoligaških futsal klubova u Irskoj, ali promjena sredine mu ni jednog trenutka nije prošla kroz glavu. Ideja o vjernosti kockastom dresu za druge je bila suluda, ali ne i za Matea, koji naspram pogodnostima koje donosi prvoligaški nogomet i dalje ostaje vjeran svojoj futsal obitelji.

radio ljubuški

error: Content is protected !!