Zoran Martinović graditelj violina iz Novog Travnika, po dogovoru s ravnateljicom Glazbene škole Ljubuški Ivanom Šaravanjom, održao je jučer radionicu, doštimavanje, sitne popravke i prezentaciju svojih violina učenicima Glazbene škole.

Za Radio Ljubuški je rekao kako cijeli život, od malih nogu, radi s drvetom da je prošao sve faze obrade drveta, te je jedne godine odlučio da će, kao krunu svoga rada, napraviti violinu.
„Od glazbenih instrumenata radim samo violine. Prvu svoju violinu napravio sam 2015. godine. Nakon toga sam nastavio s izradom violina i do sada sam ih napravio 15. U literaturi stoji da za napraviti jednu violinu treba negdje između 200 i 400 sati rada. Međutim, ja imam drugačiji pristup tome. Radim kad sam raspoložen za rad, jer to nije običan rad. Tako i ne mogu točno reći koliko mi sati treba za izradu jedne violine. Na kraju kad je lakiranje u pitanju to je jedna dugotrajnija faza i tu treba paziti, tako da i tu potrošim dosta vremena“, objašnjava Zoran kako je počeo izrađivati violine.
Violine, kaže, radi od javora i smreke, te pojedine dijelove od ebanovine. Ističe da su to dva osnovna drveta. Izrađuje ih ručno i potvrđuje da su te violine najbolje.
„Taj sam odnos prema violini, prema drvetu, to raspoloženje, ta energija koju graditelj ulaže prenosi se i na violinu. To se ne može uspoređivati sa strojnim violinama. Strojne violine su za početnike“, kaže Zoran.
Na njegovim violinama osim u BiH svira se i u Hrvatskoj, Austriji i Njemačkoj.
Poslušajte razgovor:

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!