Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom. Uz premijera Nikšića na sastanku su bili i zamjenici premijera i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, a uz premijera Orbana mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Szijjarto Peter. Tokom susreta fokus je posebno stavljen na jačanje ekonomske suradnje gdje, kako je naglašeno, investitori imaju obostrani interes za ulaganja, kao i na podršku europskoj perspektivi naše zemlje.

Premijer Nikšić, poželjevši dobrodošlicu mađarskom premijeru i njegovim suradnicima, istaknuo je jak interes Federacije BiH za značajnijim ulaganjima.

– Otvoreni smo za saradnju i želimo od Federacije BiH napraviti prostor gdje ćemo intenzivirati investicije u infrastrukturu i energetsku tranziciju koja podrazumijeva ulaganja u obnovljive izvore energije. Zainteresirani smo za projekte putem suradnje Vlade Mađarske s Vijećem ministara BiH i entitetskim vladama i o tome sam početkom ovog tjedna već razgovarao s ambasadorom vaše zemlje. Cijenimo impozantan ekonomski napredak i ogromne investicije koje je postigla Mađarska u posljednjem razdoblju – kazao je premijer Nikšić.

Premijer Orban rekao je da u proteklom razdoblju nije bilo povezanosti između dvije zemlje i da je cilj današnje posjete razvijanje međusobnih odnosa i ekonomske suradnje.

– Naš recept za investicije je da nađemo vidljiv projekt kao inicijalni za ostale investicijske poslove. Negdje je to bankarski sektor, negdje energetski, negdje telekomunikacijski i želimo i u BiH takav projekt koji bi bio značajan za sve. Zato nam je važno da se što prije održi sastanak Mješovitog odbora za ekonomsku suradnju, da se daju konkretni prijedlozi za buduću suradnju i da idemo naprijed – rekao je Orban.

Sugovornici su se dogovorili da preporuke za konkretnu suradnju trebaju biti zasnovane upravo u onim investicijskim oblastima u kojima je Mađarska postigla ekspanziju. Također, iskazana je zainteresiranost da se suradnja odvija u oba pravca, te da će i bosanskohercegovačka poduzeća imati mogućnosti promocije svog rada u Mađarskoj. 

Razgovarano je i o podršci europskom putu BiH, a mađarski premijer najavio je nastavak te podrške, kao i da će se iduće godine tijekom predsjedavanja Mađarske Europskom unijom posebno založiti za napredak naše zemlje u europskim integracijama.

Zahvalivši se na gostoprimstvu, mađarski premijer pozvao je premijera Nikšića u posjetu Mađarskoj.

Izvor: Ljportal

error: Content is protected !!