Danas je u Veljacima proslavljen blagdan sv. Ilije Proroka, zaštitnika župe.

Za razliku od ranijih godina, danas je, zbog visokih temperatura, prije Svete mise upriličena skraćena procesija s kipom sv. Ilije , predvođena ministrantima i svećenicima samo od crkve do vanjskog oltara na Čairu. Pred vanjskim oltarom svećenici su s narodom molili litanije.

Misno slavlje na Čairu, uz crkvu u Veljacima, predvodio je fra Nikola Jurišić, župni vikar u Župi sv. Mihovila arkanđela u Tomislavgradu u koncelebraciji veljačkog župnika fra Željka Grubišića, župnog vikara fra Branimira Muse i još nekoliko svećenika.

Fra Nikola je u prigodnoj propovijedi govorio o životu sv. Ilije i njegovoj ustrajnosti u vjeri.
„Prorok Ilija živio je prije skoro tri tisuće godina, a mi i danas o njemu pričamo. I danas o njemu razmišljamo, i danas nas sve okuplja oko svoga imena, ne zato što je proslavio sebe, nego zato što je u svom životu proslavio Boga. Nisu sveci tu da im se mi samo divimo, u njih gledamo kao u neke lijepe primjere, nego poticaj svima nama da živimo poput njih, steknemo slavu koji oni imaju na nebesima, odnosno da dođemo i sami u Kraljevstvo Božje. Kad god mi pomislimo da mi to ne možemo izvest, svaki od svetaca je dokaz „ja to mogu postat.“ Nijedan od svetaca nije bio bezgrešan osim Blažene Djevice Marije. Svi ostali imali su grešnu prošlost, imali su neku ranu grijeha, neke svoje slabosti i probleme. Nitko od njih od toga nije bio oslobođen, pa ni sam Ilija“, kazao je na početku propovijedi fra Nikola. Ostatak propovijedi poslušajte u nastavku.


Pri kraju misnog slavlja župnik fra Željko Grubišić je još jednom naglasio što nam starozavjetni prorok Ilija poručuje.
Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da četverodnevna proslava svetkovine sv. Ilije u Veljacima prođe u najboljem redu.

Poslušajte cjelovitu propovijed:

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!