Danas je u Mostaru održana četvrta sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH na kojoj je jedna od tema bila izvješće i procesi unutarstranačkih izbora u organizacijama HDZ-a BiH. Predsjedništvo HDZ-a BiH prihvatilo je izvješće svih Općinskih i Gradskih organizacija HDZ-a BiH, te Županijskih i Regionalnih, kao i Organizacije za Distrikt Brčko, koji su završili svoje izborne aktivnosti sukladno Odlukama i Naputku Predsjedništva HDZ-a BiH za održavanje unutarstranačkih izbora.

Predsjedništvo je na održanoj sjednici izmjenilo i nekoliko akata HDZ-a BiH, i to unutar Poslovnika o radu Predsjedništva, Pravilnika o radu, kao i Pravilnika o ustroju i sistematizaciji ranih mjesta HDZ-a BiH.

Predsjedništvo je na održanoj sjednici iskazalo potporu područjima Županije Posavske, kao i svim drugim okolnim područjima zahvaćenim olujnim nevremenom, koje je ostavilo velike posljedice i napravilo veliku materijalnu štetu. Također, uz potporu predloženo je da se žurno pripremi program potpore kojim bi se sanirala šteta koja je nastala.

Razgovaralo se i o aktivnostima vezanim za aktualnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini te o koordiniranju kod funkcioniranja izvršne vlasti na svim razinama u BiH.

U izjavi medijim nakon sjednice predsjednik Čović je kazao kako je kreiran program za idući tjedan koji je vezan za pitanje partnera na razini BiH. Najavio je sastanke s partnerima kao i sastanke s predstavnicima međunarodne zajednice.

“Pokušavamo složiti termine s partnerima – ponedjeljak, utorak ili srijedu – kako bismo zajedno sjeli više puta da omogućimo da Vijeće ministara BiH može normalno funkcionirati i donositi sve one odluke koje smo i najavljivali da ćemo imati u sedmom mjesecu, a to bi značilo sve one zakone, prije svega, koji su s područja prava i sukobi interesa – VSTV, sudovi… da budu u proceduri, da imamo i parlament zakazan za utorak, odnosno za ponedjeljak Zastupnički dom, u utorak Dom naroda. Možda će biti i jedna izvanredna sjednica ako ovo sve bude urađeno, da možemo napraviti jednu produktivnost. Naravno tu treba imenovati i ministra financija, tako da s te strane malo relaksiramo jedan odnos koji se javio nakon zadnjih mjesec-dva, našeg nefunkcioniranja ne baš na najbolji način. To se jednim dijelom osjetilo i u Briselu, ali me veseli što je naša predsjedavajuća Vijeća ministara svojim proaktivnostima do kraja pridobila partnere iz EU s kojima je razgovarala”, istaknuo je predsjednik Čović.

Kazao je kako je jedini put za stabiliziranje BiH, provođenje europskih, ali i svih drugih integracijskih procesa.

“Moj će prijedlog biti da svakodnevna komunikacija s predsjednicima stranaka koje čine paket, a to je HDZ, SNSD, SDP, NiP, odnosno Naša stranka – da u svakodnevnoj komunikaciji osiguravamo jednu protočnost onog što dogovorimo i u zakonodavnoj, a posebno izvršnoj vlasti. Slično će biti i na nivou Federacije s nešto manjim brojem, jer tu SNSD nije izravno uključen kao takav”, rekao je.

Čestitao je Johannu Sattleru na još jednoj godini mandata kazavši kako se nada da će zajedno pokušati stvoriti jasan okvir za rad u narednim mjesecima kako bi profunkcionirali svi mehanizmi koordinacije.

“Čini mi se da imamo dovoljno energije da iskoristimo ovo vrijeme ispred sebe, da se izvučemo iz krize u koju umalo nismo upali”, kazao je.

Dodao je da će biti izazova, jer su na sceni i dalje prisutni, kako kaže, oni koji pokušavaju produbiti trenutnu krizu.

“Naš zadatak je da stabiliziramo i pravni okvir, sigurnosni okvir, što je najvažnije na ovom našem prostoru, da nitko više ne zvecka oružjem ovdje. Ja sam rekao da svako pitanje ovdje može riješiti politički dogovor i može se riješiti političkim dogovorom. Zamolit ću sve kolege za one teške riječi koje znaju često koristiti u različite svrhe, kad je komunikacija s javnošću u pitanju, da to ostave za neko drugo vrijeme, pa da pokušamo biti pažljiviji jedni prema drugima – dati šansu za dogovor”, istaknuo je.

Kada je riječ o Hercegovačko-neretvanskoj županiji, predsjednik Čović kaže kako će se na istom principu stvari rješavati i u toj županiji to što prije, jer je vrijeme davno već iscurilo.

“Malo je neobično, pošto je 20 ruku nužno, a koalicijski partneri su svojim brojkama koje mogu vezati za sebe vrlo skromni, tako da će trebati opet napor od HDZ-a da pokušamo to do kraja stjedna završiti. To je naše nastojanje, da u petak ili četvrtak imamo Vladu ove županije”, dodao je.

error: Content is protected !!