U subotu 29. srpnja, s početkom 21h, u dvorištu Zavičajnog doma na Starom Hardomilju, održan je 8. po redu ”Pjesnički maraton”.

Manifestacija se održava svake godine, a organizatori su Grad Ljubuški, Udruga ”Staro Hardomilje” , Društvo hrvatskih književnika Herceg – Bosne, te Povijesno kulturna udruga Baština. Idejni začetnik i spiritus movens ovog festivala poezije, je umirovljeni profesor hrvatskog jezika i književnosti Mate Grbavac, i ove godine je odradio lavovski dio pripreme, te je okupio 26 pjesnika. Velika većina su članovi književnih udruga u Hrvatskoj i BiH, i samo nekolicina njih još nema objavljenu barem jednu  zbirku. Nazočne je na početku pozdravio Predsjednik udruge ”Staro Hardomilje” Mate Grbavac, a ispred Društva hrvatskih književnika Herceg- Bosne, skupu se obratio i Ivan Sivrić.

U večeri kao stvorenoj za recital na otvorenom, sa skoro punim mjesecom i vrtlozima zvijezda na nebu, na pozornici su se smjenjivali pjesnici, mnogi od njih i strukovno nagrađivani za svoj rad, te su krasnoslovili svoje stihove. Gledatelji su mogli čuti poeziju svih žanrova, i svaki pjesnik je dobio zasluženi pljesak. Mnogi od njih su došli izdaleka, iz Žepča, s otoka Paga, iz Mostara, Splita, Sinja, Imotskog, Posušja, Stoca…

Nastupili su redom : Snježana Lovrić, Bruno Majić, Ivo Raguž, Nevenka Kovačević, Zvonimir Mikulić Đono, Ilija Fofić, Božana Bošnjak, Ivan Sivrić, Zoran Jurišić, Miljenko Bunjac, Miljenko Jukić, Jerko Mandurić, Mladen Vuković, Katarina Mimica, Marela Jerkić Jakovljević, Rossana Mimica Bosnić, Lidija Leskur, Ljiljana Jerončić, Anto Marinčić, Mila Matijašević, Ante Tomić, Maja Tomas, Ljubica Rogulj, Ljubica Katić, Vlatko Majić, Davor Hrstić, Mate Grbavac.

Prekrasne pjesme, mnoge još neobjavljene, su svojom snagom polučile odobravanje gledatelja, sve samih pjesnika, koji itekako prepoznaju značenje, moć i ljepotu izgovorene riječi.

Uz tekst prilažemo tonski zapis sa izjavama nekih od sudionika ove prekrasne manifestacije, koja će se, nadamo se, održavati još dugo vremena u budućnosti.

Izvor: Radio Ljubuški / Tigran Delić

error: Content is protected !!