Berba grožđa na području Hercegovine većinom počinje sredinom rujna, a ima godina kad zbog vremenskih i drugih (ne) prilika može početi ranije, ali i kasnije. Ova vinogradarska godina ostat će upamćena kao jedna od onih koju treba što prije zaboraviti, jer su mnogi vinogradi stradali od plamenjače pa većina nema što brati.

Ipak jedan dio vinogradara je sačuvao grožđe i ovih dana trganje je u punom jeku.
Jedna od rijetkih vinarija koja je „sačuvala“ lozu i urod je Vinarija Keža koja je s berbom krenula prošli tjedan. Prvo se trgala žilavka i nakon osam dana (četvrtak, 7.rujna) kad se završilo sa žilavkom na red dolaze Merlot i Shiraz, rekoše nam u vinogradu. Proces prerade grožđa već godinama „nadgledaju“ dipl. ing. Ivan Nižić i prehrambeni tehnolog Matea Pavlović.

U vinogradu koji se nalazi nekih dva kilometra „prije“ vodopada Kravica zasađeno je 106 000 trsova, a na koncesiji na Plantaži zasađeno je novih 23 000 trsova. Što se pak Vinarije Keža tiče da spomenemo da je u izgradnji nova vinariju u vinogradu u Studencima. Na gradilištu smo mogli vidjeti „zemljane radove“ koji su pri kraju i kreće se u slijedeću fazu. Vinarija će imati dvije etaže pod zemljom, te jednu gdje će biti upravna zgrada, uredi, kancelarije…

U audio zapisu poslušajte što je za Radio Ljubuški rekla Matea Pavlović:

Mile Kraljević/ Gordana Ilić/ Radio Ljubuški

error: Content is protected !!