Na području Grada Ljubuškog za godinu dana bit će izgrađen trajni spomenik svim Ljubušankama i Ljubušacima koji su stradali u proteklom Domovinskom ratu te svim braniteljima koji su sudjelovali u obrani ovih prostora, piše Večernji list BiH.

Prvi u Hercegovini

S područja Grada Ljubuškog u Domovinskom ratu živote je izgubilo 77 vojnika, dok su tri civilne žrtve, među kojima je dvoje djece (brat i sestra devetomjesečni Filip i desetogodišnja Ivana Kraljević), poginule tijekom granatiranja ovog grada. Gotovo da nema bojišta na kojem Ljubušaci nisu sudjelovali, što dokazuju spomenici ljubuškim braniteljima koji se nalaze od Dubrovnika i Vukovara do Vakufa, Uskoplja, Čapljine, Mostara…

Kako njihova žrtva nikada ne bi bila zaboravljena, u srcu Ljubuškog, uz zgradu Kulturnog centra podiže se Povijesno-memorijalni centar Domovinskog rata koji Grad Ljubuški realizira s udrugama proisteklima iz Domovinskog rata uz financijsku podršku Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ-a odnosno Vlade ZHŽ-a i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Tim povodom u Gradskoj upravi Ljubuškog početkom ovog tjedna upriličeno je potpisivanje ugovora o sufinanciranju projekta “Povijesno-memorijalni centar Domovinskog rata”. Ugovor su potpisali gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije Zvonimir Širić. Memorijalni centar prostirat će se na 200 m², a vrijednost radova koji slijede je oko 500.000 KM. Radovi bi trebali početi za dva tjedna, a plan je da projekt bude gotov do sljedećeg ljeta. Ministar Širić ovom je prilikom pohvalio projekt Grada Ljubuškog, istaknuvši kako je riječ o prvom takve vrste u Hercegovine, te izrazio nadu da će i ostale općine i gradovi krenuti ovim putem.

– Mi smo prihvatili aplikaciju Grada Ljubuškog koja je bila, kao i sve ostale, dobro postavljena i s te su strane i Vlada ZHŽ-a i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ZHŽ-a dali svoj obol ovom uistinu hvalevrijednom projektu u Ljubuškom.

Nadam se da ćemo i u budućnosti surađivati na raznim projektima koje Grad Ljubuški ima. Mi ćemo sa svoje strane dati sve od sebe da podržimo ovakve i slične projekte u idućem razdoblju – kazao je ministar Širić, naglasivši kako su projekti poput Povijesno-memorijalnog centra Domovinskog rata nešto što nas vraća i postavlja na temelje Domovinskog rata.

Istina o ratu

Uz to što će predstavljati trajni spomenik, Memorijalni centar će novim generacijama približiti jednu ne tako davnu epohu povijesti ovog grada, a turistima pomoći razumjeti događanja u ovoj zemlji i značaj Ljubuškog odnosno Hercegovine u proteklom Domovinskom ratu.

– Ljubuški je teško stradao u granatiranjima, mnogo je Ljubušaka dalo svoje živote za obranu ovih prostora. Dio njih stradao je na području samog grada, a veći dio na svim bojištima na kojima se branila naša domovina – od Dubrovnika do Vakufa, Uskoplja, Vukovara, Mostara. Do sada nismo imali prikladan spomenik kojim bismo odali počast našim postrojbama i svima onima koji su bili u Domovinskom ratu, a posebno onima koji su dali ono najvrjednije što su imali – svoje živote, kao i onima koji su teško stradali, zbog čega je nastala ideja o memorijalnom centru koji će po svom završetku činiti dio povijesne baštine ovoga grada – kazao je gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Dodao je kako će se njegovim obilaskom svi posjetitelji moći upoznati sa stjegovima vojnih postrojbi, znakovljem, zastavama i svime ostalim što su ljudi skupljali tijekom godina i desetljeća, a svjedoči tom vremenu. On je ovom prilikom zahvalio cijeloj Vladi ZHŽ-a i svim ministrima te posebno resornom ministru Širiću koji je prepoznao ovaj projekt. Potpisivanju ugovora još su nazočili dopredsjednica Vlade ZHŽ-a i ministrica financija Blagica Leko, ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a Mladen Bebek te predsjednik Gradskog vijeća Ljubuškog Tihomir Kvesić.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list

error: Content is protected !!