Imajući na umu činjenicu da najveći potencijal za razvoj i budućnost neke regije ili zajednice predstavljaju njeni ljudi, Ured Vlade Županije Zapadnoherecegovačke za europske integracije nastoji intenzivirati suradnju s mladima, posebno u kontekstu izgradnje i jačanja kapaciteta u planiranju, pisanju, pripremi i provedbi projekata, kako bi bili što spremniji za učinkovito korištenje dostupnih sredstava iz programa i fondova EU.

U skladu s navedenim, Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije u suradnji sa Programom „Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“(SDG2BiH), kojeg financira Švedska i implementira UNDP u partnerstvu s UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, CISP talijanskom organizacijom koja implementira projekat: “Natur BosniaHerzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj AID012003″, koji financira talijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) te Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Županije Zapadnohercegovačke i Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa organizira obuku „Jačanje kapaciteta mladih za pisanje i provedbu projekta u Županiji Zapadnohercegovačkoj“.

Cilj obuke je izgraditi i ojačati kapacitete mladih s područja Županije Zapadnohercegovačke u planiranju, pisanju, pripremi i provedbi projekata, kako bi bili što spremniji za učinkovito korištenje dostupnih sredstava iz programa EU.

Ciljne skupine obuke su mlade osobe s područja ŽZH u dobi od 18-35 godine koje rade ili žele raditi na razvoju i provedbi projekata. Maksimalan broj polaznika obuka je 15.

Tema koja će biti obrađivana razradom projektnih ideja u okviru obuka jeste inovativan pristup rješavanju problema upravljanja otpadom na području mjesnih zajednica u Županiji Zapadnohercegovačkoj (inovativan pristup sanaciji divljih deponija, recikliranje, ponovna upotreba otpada, promocija i podizanje svijesti o otpadu i problemima otpada i sl.).
Vrijeme održavanja obuka je planirano u razdoblju od 25. rujna do 31. listopada 2023. godine na prostoru Županije Zapadnohercegovačke. O detaljima će prijavljeni polaznici biti pravodobno obaviješteni.

Način provedbe i trajanje obuke: Obuka će se provoditi u 3 bloka:

1. BLOK
Trajanje: 2 dana
Tema: Uvod u Instrument pretpristupne pomoći IPA, smisao i način funkcioniranja IPA; prezentacija dostupnih fondova i programa Bosni i Hercegovini; način funkcioniranja dostupnih programa; uvodni dio u PCM; uvod u praktični dio obuke i predstavljanje procesa praktične obuke i pripreme projektnih prijedloga;

2. BLOK:
Trajanje: 3 dana
Tema: Praktična obuka u pisanju projekata za izabrane projekte ideje. Obuka će obuhvatiti cijeli projektni ciklus: identifikacija problema i ciljeva, izrada logičkog okvira, razrada projektne ideje na temelju logičkog okvira, priprema proračuna, provedba projekta, izvještavanje. Cilj je imati najmanje 5 inovativnih projektnih ideja koje će se razrađivati kroz obuku i najmanje 4 inovativne projekte ideje koje će biti financijski podržane.

3. BLOK
Trajanje: 5 dana
Tema: Ovaj će blok biti koncipiran na principu „mentoringa“ individualno putem online upita, nakon čega će se održati 1 jednodnevna projektna klinika na kojoj će polaznici obuka postavljati praktična pitanja u kontekstu razrade vlastite projektne ideje na kojoj rade.
Nakon obuke planiran je izbor projektnih ideja za financijsku potporu od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, CISP talijanske organizacije koja implementira projekat: “Natur BosniaHerzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj AID012003″, te drugih partnera. Izbor projektnih ideja vršit će povjerenstvo koje će biti sastavljeno od predstavnika Ureda za Europske integracije ŽZH, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, CISP-ea i predavača na obukama.

1. UVJETI ZA PRIJAVU
Pravo na podnošenje prijava imaju fizičke osobe koje:
1. Imaju od 18-35 godina,
2. Imaju prebivalište na području Županije Zapadnohercegovačke,
3. Dostavljena projektna ideja iz segmenta inovativnog pristupa upravljanju otpadom na području mjesne zajednice iz koje podnositelj projektne ideje dolazi,.

1. POTREBNA DOKUMENTACIJA
Podnositelji prijava moraju dostaviti sljedeće dokumente:
• Pismo potpore mjesne zajednice iz ŽZH kojom se dokazuje da je projektna ideja od važnosti za spomenutu mjesnu zajednicu;
• Kopija osobne iskaznice podnositelja koji će sudjelovati na obukama;
• Popunjen obrazac projektne ideje. Obrazac možete pronaći na sljedećem linku: https://projekti.eui-zzh.ba/obrazac-za-prijedlog-projektne-ideje.

DOSTAVA DOKUMENATA
Podnositelji prijava moraju dostaviti sljedeće dokumente isključivo elektronski na e-mail adresu info@eui-zzh.ba, s naznakom u predmetu e-maila ”Prijava na Javni poziv Jačanje kapaciteta mladih za pisanje i provedbu projekta u Županiji Zapadnohercegovačkoj“, najkasnije do 26. rujna 2023. godine. Projektnu ideju možete poslati izravno putem online obrasca ili putem navedenog e-maila zajedno sa ostalom dokumentacijom.

U Pismu podrške od strane mjesne zajednice podnositelji prijave dužni su navesti naziv projektne ideje, osnovne informacije o projektnoj ideji te način na koji će doprinijeti napretku i kvalitetnom upravljanju otpadom na području spomenute mjesne zajednice.
Nepotpune i nepravodobne prijave se neće uzeti u razmatranje. O rezultatima Javnog poziva svi prijavljeni kandidati će biti obaviješteni elektronskim putem.

www.eui-zzh.ba

error: Content is protected !!