Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac sastali su se u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu s predstavnicama udruga koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik Udruge oboljelih od raka prostate FBiH Sead Sefić, predsjednica Udruge oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „Snaga” u BiH Alma Stefanisin, predsjednica Udruge oboljelih od raka dojke „Renesansa“ Enida Glušac, zamjenik predsjednika Udruge oboljelih od melanoma FBiH prim. dr. Fikret Operta i specijalista onkolog prof. dr. Maja Banjin.

Na sastanku je istaknuto da se pacijenti s teškim oboljenjima suočavaju s problemima financiranja terapija iz Fonda solidarnosti već 20 godina. Predstavnici udruga su kazali i da se broj oboljelih u posljednjem periodu povećava, a da je trenutno skoro 1.600 pacijenata na listi čekanja kod Federalnog fonda i da je za njihovo liječenje do kraja ove godine neophodno osigurati oko 70 milijuna KM.

Osim o mogućnostima pronalaženja ovih sredstava u tekućoj godini, razgovaralo se i o dugoročnijim rješenjima za financiranje potrebnih terapija putem Fonda solidarnosti.

Uime Vlade Federacije BiH iskazana je potpuna opredijeljenost  da se problem sistemski riješi. Također, naglašeno je da je od preuzimanja dužnosti u svibnju ove godine Vlada FBiH u prioritet uvrstila upravo rješavanje problema oboljelih od rijetkih, te malignih i drugih teških bolesti, a kojima je neophodno učiniti dostupnim potrebne terapije.

– Ova Vlada je opredijeljena da rješava probleme, pa i ovaj koji postoji već 20 godina, a to potvrđuje i današnji sastanak. S jedne strane radi se na pronalaženju nedostajućih sredstava za ovu godinu, dok nam s druge predstoji i sistemsko rješavanje ovog problema. Vlada razmatra rebalans Proračuna FBiH za ovu godinu i jedan od razloga što on do sada nije ugledao svjetlo dana jeste taj da tražimo rješenja za osiguranje maksimalno mogućih financijskih sredstava za Fond solidarnosti – kazao je premijer Nikšić.

S ciljem pronalaženja sistemskih rješenja na sastanku je istaknuto da će Vlada formirati radnu grupu, čiji članovi će biti predstavnici resornih federalnih ministarstava zdravstva i financija, a koji će zajedno s udrugama pacijenata korisnika usluga Fonda solidarnosti FBiH predložiti prihvatljiva rješenja za financiranje njihovog liječenja u idućoj godini. Istovremeno će se raditi na pronalaženju dugoročnijih rješenja za blagovremeno osiguravanje terapija oboljelima od najtežih bolesti, kao i na preveniraju i ranom otkrivanju teških bolesti.

Inače, sredstva Federalnog fonda solidarnosti se osiguravaju iz doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje i dijelom iz Proračuna FBiH putem transfera Federalnog ministarstva zdravstva.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

error: Content is protected !!