U nedjelju, 1.listopada 2023.godine, nakon svete mise u Studencima na Osojnik su se uputili članovi obitelji pokojnog Žarka Lauca, brat i sestre sa svojim obiteljima, rodbina, prijatelji… Pomolili su se, položili cvijeće i zapali svijeće. Ove godine Osojnik su pohodili i čelnici grada Ljubuškog, gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić koji su s predstavnicima Udruge poginulih hrvatskih branitelja položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja na kojem piše “U čast i slavu prvom hrvatskom branitelju poginulom u obrani Dubrovnika, Žarko Lauc – 06.02.1967. Ljubuški – 02.10.1991.Osojnik – pripadnici Zbora narodne garde Dubrovnik i mještani Osojnika.

Žarkov suborac Jerko Spajić iz Struga koji je tom prigodom ranjen ispričao je što je bilo tih nekoliko dana na Osojniku i kakve su se borbe vodile, a Žarkov brat Jure se prisjetio kako je Osojnik izgledao nakon oslobađanja zaleđa Dubrovnika. „Kad smo prvi put (1992. godine) došli ovdje ni jedna kuća u Osojniku nije imala krov, sve su bile spaljene. Kako su se u obranu uključili i mještani, a poginuo je znatan broj, četnici i jugovojska su spalili cijelo selo.

Svijeće su zapaljene i na spomen obilježju u Osojniku, koje je podigao Grad Dubrovnik za sve poginule u obrani Grada. Na pločama su imena svih žrtava na dubrovačkoj bojišnici među kojima su imena dvojice Ljubušaka, Žarka Lauca i Marija Mandića, te veliki broj spomen ploča poginulih branitelja iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

error: Content is protected !!