Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, te zamjenici federalnog premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović sastali su se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s predstavnicima Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRV BiH). U delegaciji MRV-a BiH su bili predsjedavajući Skupštine MRV-a BiH i predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci, član Izvršnog odbora Muhamed Jusić, te predstavnice Tajništva  Helena Martinović i Ajša Mahmutović.

Predsjedavajući Skupštine MRV-a BiH Jakob Finci upoznao je domaćine s poviješću i aktivnostima ove nevladine organizacije koja od 1997. godine promovira vrijednosti zajedničkog života pripadnika vjerskih zajednica u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i o načinima njihovog financiranja.

Istaknuto je da MRV BiH kroz svoje aktivnosti radi na pomirenju i izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog, te da imaju 18 lokalnih odbora za međureligijsku suradnju, kao i da planiraju uspostaviti mrežu žena vjernica.

Naglasili su da većinu projekata financiraju međunarodne organizacije, te da im je podrška Vlade FBiH, koju su imali do 2022. godine, važna i za nastavak njihovog rada i provođenja projekta. Istakli su da rade i na rješavanju sistemskog financiranja Vijeća.

Federalni premijer i zamjenici premijera pružili su podršku radu ovog vijeća, te istakli značaj njegovog djelovanja na prostoru BiH. Naglasili su da će podrška njihovim aktivnostima od Federalne vlade biti osigurana i u ovoj godini, te da će od naredne godine biti prepoznata kao proračunska stavka.

– Vlada Federacije BiH osigurat će podršku projektima Međureligijskog vijeća, jer smatramo važnim da Vijeće funkcionira. Cijenimo vaš rad i spremni smo za suradnju – rekao je premijer Nikšić.

Gosti su se zahvalili premijeru i zamjenicima federalnog premijera na razumijevanju.

Vlada FBiH

error: Content is protected !!