U subotu, 28.listopada, na brdu Kličevac u Gornjim Studencima, slavljena je svečana, koncelebrirana sveta koju je predvodio studenački župnik don Ivan Perić, a koncelebrirala su trojica svećenika iz studenačke župe, don Branko Šimović, don Ante Pavlović – Ćane i don Ilija Petković – Mlađi. Svečanost na Kličevcu i svetu misu liturgijskim pjesmama uveličao je mješoviti župni zbor „Vrelo Života“.

Na svetoj misi blagoslovljen je novoizgrađeni križ, visok 20 metara, a nazočio je lijep broj vjernika iz župe Studenci i okolnih mjesta, Crnopoda, Cerna, Hrašljana, Ljubuškog, Čitluka… Ovaj križ od sada će ponosno stajati kao simbol vjere i duhovnog zajedništva.

„Ovo je trenutak velike radosti za našu zajednicu. Ova lijepa i topla priča ne bi bila moguća bez velikodušnosti ljudi koji su se predano zalagali za izgradnju ovog križa. S ponosom ističem da je idejni autor i sponzor ovog projekta, fra Šimun Šito Ćorić, on je bio ključna osoba uz podršku hrvatske dijaspore u Švicarskoj te još nekih anonimnih donatora. Oni ne žele nikakve zahvale, samo izvještaj što se uradilo“, kazao je župnik, don Ivan Perić.

Članovi i dobrotvori udruge “Planetarne Hrvatske” postavili su sebi nesebičan cilj, a to je podizanje bijelih križeva na vidnim mjestima diljem Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovi bijeli križevi, koji nisu smjeli biti postavljeni za vrijeme komunističkog režima, a koji su za vrijeme zadnje agresije na hrvatski narod na dosta mjesta su i srušeni, ovim činom postaju snažan simbol i podsjetnik na vjeru i zajedništvo“, dodao je.

Kako smo doznali tijekom propovijedi, udruga je do sada uspješno financirala podizanje niza bijelih križeva, od Iloka, preko Molva u Podravini i Like, pa sve do Bosanske Posavine i Hercegovine. Po svemu sudeći, nastavlja se neprestano raditi na postavljanju novih križeva duž cesta i autoputova, čime se simbolički podiže duh vjere i zajedništva. Nakon svete mise župnik je pozvao sve koji su pohodili na Kličevac na prigodni domjenak u župni Pastoralni centar u Studencima.

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

Video: RTV HB

error: Content is protected !!