U nedjelju, 29.listopada, na zatvaranju 27. Uskopaljskih jeseni, kroz ulice Uskoplja, u svečanom mimohodu, rasulo je se bogatstvo narodnih nošnji iz cijele BiH, a među njima i folkloraši, HKUD-a ,,Sv. Ante” – Humac, koji je predstavio tradiciju i nošnju grada Ljubuškog i zapadne Hercegovine.

Nakon sv. Mise i svečanog mimohoda, na prelijepoj pozornici naših Uskopljaka, uslijedili su pojedinačni nastupi. Nastupili su: Zbor “Marija Propetog Isusa Petković”, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Sveti Ante” iz Ljubuškog, HKUD “Fra Karlo Kujundžić” iz Kiseljaka, HKD “Napredak”, podružnica Bugojno, Folklorno društvo “Ramska tradicija”, HKD “Napredak”, podružnica Vitez, Izvorno folklorno društvo “Paklarevo” iz Travnika te HKD “Napredak”, podružnica Gornji Vakuf-Uskoplje.

Na samom kraju, predsjednik HKD ,,Napredak” -podružnica Uskoplje, Nikola Martinović, uručio je zahvalnice i poklone svim sudionicima.

Naši folkloraši, njih 50ak, kako kažu, jedva su stali na pozornicu, a izveli su izvorne pjesme i kola iz Ljubuškog i zapadne Hercegovine. Bilo je tu čobanske i biračke pjesme, truse i tarabana, gange i bećarca, putničkog pjevanja i brojkavice… 

Naravno, nakon revijalnog djela uslijedio je ručak za sve sudionike u Uskopaljskim dvorima. Ruralni ambijent u kojem je izgrađeno sve od kamena i drveta, ispred kojeg slobodno šetaju konji, na samoj uzvisini ponad Uskoplja, prelijepo su zaokružili ovaj svečani dan.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!