Dobra je godina za maslinare na području Ljubuškog koji su sa berbom maslina krenuli sredinom listopada, potvrdu za to dao nam je Mate Bošnjak Murić kojeg smo posjetili u njegovoj uljari u Pregrađu.

” U našem masliniku krenuli smo sa berbom oko 15.10., prvo sa Istarskom bijelicom koja je nam je dala radman od 19 % ” govori za Radio Ljubuški Mate Bošnjak Murić.

U uljari smo zatekli tri generacije obitelji Bošnjak Murić; od najstarijeg člana koji ima 90 godina do najmlađih ” U posao smo uključeni svi, otac koji pomaže, nas trojica braće, sinovi, cijela obitelj, pomažu nam prijatelji, sve su to naši domaći ljudi. Problema nemamo sa beračima, zadovoljni oni, zadovoljan ja. U uljari prerađujemo naše masline, kupili smo uljaru za sebe a zadnje dvije godine vršimo usluge i drugima. Korektno i pošteno radimo, pošteno će svakome biti.”

Mate Bošnjak govori i o teškim počecima ” Da sad znam ne bi, težak je to posao. No nakon 13 godina osjećam zadovoljstvo, trebalo je to dočekat. Trenutno imamo 4.800 zasađenih maslina a još 1100 imamo u pripremu za sadnju ove sezone . Uglavnom su to talijanske sorte istarska bijelica, leccina,frantoio i sad ćemo posaditi španjolsku arbekinu.”

Dao nam je i svoju ocjenu ovogodišnje sezone ” Dobra, najbolja godina do sada,radmani su od 12.5 do 19 %, prosjek je 14 % to ove godine. Istarska bijelica nam je dala ove godine radman od 19 % u našem masliniku, pogledajte kako se sjaji, puna je ulja.”

O svom iskustvu u maslinarstvu kazuje:

“Učili smo iz vlastitih grešaka, najbolje se uči na svojim greškama! Šaljemo redovito uzorke na natjecanja, uglavnom su to zlatne medalje, šampionske titule smo osvajali, veliki je to uspjeh jer sve smo naučili sami, najbolji je uspjeh kada ga sam ostvariš, zadovoljni smo!”

“Treba pogoditi pravi trenutak za branje maslina, kada je naoptimalnije, nazrelije za branje to vam je kao kod vinogradara, redovito pratimo Hrvatsku savjetodavnu službu, područje Šibenika jer su oni nama najsličniji.Treba slušati struku!” upozorava Mate i preporučuje ” Imamo stručnjake i kod nas, naš stručnjak je dr.Miro Barbarić, obraćamo se njemu, nemojte slušati priče “rekla kazala”!

Za kraj našeg razgovora kojeg smo snimali ” između kapi” maslinova ulja jer je posao bio u punom jeku Mate je uputio poruku kupcima ulja “Budite oprezni kada kupujete maslinovo ulje, osobito zna prevariti prodaja uz cestu, ima ih dosta koji varaju, moj savjet je kupujte ulje izravno od proizvođača.”

Ovdje poslušajte audiozapis:

B.Medić/ G.Ilić

error: Content is protected !!