Zdravstveni godišnjak donosi podatke o bolestima stanovništva. Posebna pozornost posvećena je smrtnosti dojenčadi i djece do pet godina kao bitnog pokazatelja zdravlja majke i djeteta te kvalitete zdravstvene zaštite
Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi su oboljenja, stanja podrijetlom perinatalnog razdoblja ukupno 71 umrlo dojenče ili 65,7 posto
Rana neonatalna smrtnost, tj. smrtnost dojenčadi do 6 dana života čini 65,6% svih smrti dojenčadi

Tijekom prošle godine na području Federacije BiH umrlo je ukupno 23.187 osoba, od kojih 11.711 muškog i 11.476 ženskoga spola, a među njima je i 118 djece do pet godina, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

Od navedenog broja preminule djece, 63 su dječaka i 55 djevojčica. Prema podacima Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2022. godinu, koji je izradio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, tijekom prošle godine umrlo je 108 dojenčadi ili 6,5 na 1000 živorođenih. – Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi su oboljenja, stanja podrijetlom perinatalnog razdoblja – ukupno 71 umrlo dojenče ili 65,7 posto. Kongenitalne malformacije nalaze se na drugom mjestu s učestalosti od 12 posto. Rana neonatalna smrtnost, tj. smrtnost dojenčadi do 6 dana života čini 61,1 posto svih smrti dojenčadi, dok je zastupljenost kasne neonatalne smrtnosti – smrtnost dojenčadi 7 27 dana života 19,4 posto, navodi se u godišnjem izvješću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ozljede i trovanja

U dokumentu stoji kako je tijekom navedenog razdoblja registrirano i pet slučajeva smrti djeteta do pet godina uslijed ozljeda, trovanja i slično. U podacima se navodi kako je od posljedica određene infektivne i parazitarne bolesti u razmatranom razdoblju preminulo jedno dijete, posljedica endokrinih i metaboličkih oboljenja s poremećajima u prehrani također jedno dijete, isti broj djece preminuo je i od posljedica oboljenja živčanog sustava. Oboljenja cirkulacijskog sustava prouzročila su smrt šestero djece, a oboljenja respiratornog sustava, kao i oboljenja genitourinarnog sustava po jednog djeteta.

Nepoznati uzroci

Određena stanja podrijetlom perinatalnog razdoblja razlog su smrti 71 djeteta do pet godina tijekom prošle godine, dok su kongenitalne malformacije, deformacije i kromosomske abnormalnosti odgovorne za smrt 13 djece navedene dobne skupine. Od nepoznatog uzroka preminulo je sedmero djece, a sa simptomima, znakovima i nenormalnim kliničkim nalazima i laboratorijskim nalazima koji nisu drugdje klasificirani devetero. – Posebna pozornost posvećena je smrtnosti dojenčadi i djece do pet godina kao bitnog pokazatelja zdravlja majke i djeteta, kao i ukupne kvalitete zdravstvene zaštite koja se pruža – naznačeno je u dokumentu “Zdravstveno-statistički godišnjak Federacije BiH za 2022. godinu” kojem je svrha upoznati nadležna tijela i institucije zdravstva Federacije BiH, kao i druge korisnike podataka s osnovnim podacima, pokazateljima iz oblasti zdravstva. Uspoređujući podatke iz navedenog dokumenta za prošlu i pretprošlu godinu, vidljivo je kako je došlo do rasta broja smrtnosti među djecom do pet godina u ovom bh. entitetu. Naime, podaci iz Zdravstveno-statističkog godišnjaka Federacije BiH za 2021. godinu pokazuju da je tijekom te godine umrlo 99 dojenčadi ili šest na 1000 živorođenih.

Najučestaliji uzrok smrti dojenčadi tijekom 2021. godine bila su oboljenja, stanja podrijetlom perinatalnog razdoblja – ukupno 70 umrle dojenčadi ili 70,7 posto. Kongenitalne malformacije nalazile se na drugom mjestu s učestalosti od 12,1 posto. Rana neonatalna smrtnost, tj. smrtnost dojenčadi do šest dana života čini 65,6 posto svih smrti dojenčadi, dok je zastupljenost kasne neonatalne smrtnosti – smrtnost dojenčadi 7 – 27 dana života 17,2 posto. U 2021. godini umrlo je 113 djece do pet godina starosti sa stopom smrtnosti 6,9 na 1000 živorođenih. U 2021. godini registriran je jedan slučaj smrti djeteta do pet godina uslijed ozljeda, trovanja i slično, navodi se u podacima iz Zavoda za javno zdravstvo  Federacije BiH.

Autor: Marija Medić-Bošnjak | Večernji list

error: Content is protected !!