Proslava Dana Županije Zapadnohercegovačke i godišnjica Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u Županiji se održava svake godine u drugom mjestu. Ove godine središnja proslava održana je u Ljubuškom, a započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika na trgu dr. Franje Tuđmana u Ljubuškom.

Vijenac su položili predsjednik Skupštine ŽZH-e Ivan Jelčić i predsjednik Vlade Predrag Čović, a potom su svijeće zapalili predstavnici Vlade i Skupštine, gosti iz Hrvatske i susjednih Županija, čelnici Grada Ljubuškog i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a prigodnu molitvu i božji blagoslov zazvao je fra Andrija Majić, svećenik s Humca.

Svečana sjednica Skupštine održana je u hotelu Bigeste u nazočnosti uzvanika i gostiju iz Hrvatske, te dužnosnika svih razina vlasti u Županiji, Federaciji, BiH… Nakon što je zbor glazbene škole Ljubuški pod ravnanjem Marka Petkovića otpjevao “Lijepu našu” prvo je domaćin, predsjednik Skupštine ŽZH-e Ivan Jelčić svima zaželio dobrodošlicu te ukratko obrazložio što se danas slavi i zbog čega, te je apelirao na zajedništvo koje je krasilo i branitelje koji su dali živote za tu ideju.

Predsjednik Vlade ŽZH-e Predrag Čović govorio je o aktualnom trenutku Županije, perspektivi i velikim mogućnostima Županije, te o planovima razvoja.

Počasni predsjednik HZ HB-e Vlado Šoljić govorio je o nastanku i stvaranju Herceg Bosne kao o jedinom načinu institucionalnog organiziranja Hrvata u borbi za opstojnost na ovim prostorima. Novoizabrana predsjednica Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Marija Buhač je uz čestitke domaćinima izrazila želju i nadu za što tješnjom suradnjom dviju susjednih i prijateljskih županija sve u cilju što boljeg i kvalitetnijeg života na ovim prostorima.

U kulturno-zabavnom dijelu svečane sjednice nastupili su Jure Miloš svirkom na guslama i diplama i Branko Medak s pjesmama „Zemlja dide moga“ i „Od stoljeća sedmog“.

Mile Kraljević i Bjanka Medić/Radio Ljubuški

error: Content is protected !!