Predstavljanjem knjige pod nazivom Susreti – Putovanje prema novoj ekologiji uma, prof. Marijane Braš i koncertom duhovne glazbe u Domu Sv. Ante na Humcu u četvrtak je nastavljeno obilježavanje 10. godina rada Hospicija Božanske milosti Doma zdravlja Ljubuški. U programu predstavljanja knjige su sudjelovali: prof.dr.sc Veljko Đorđević, Marjana Mucić glavna medicinska sestra Centra za palijativnu skrb, dr. Ivan Landeka ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški i autorica prof. Marijana Braš.

Glavna sestra hospicija Marjana Mucić govorila je o tome kako je iskustvo plijativne skrbi izgradilo ” Rad sa palijativnim bolesnicima vam pruža jednu emociju koja vam pruža iskustvo unutarnjeg mira i ispuni vas njime. Ponosni smo na sve ono što smo doživjeli ovdje, sve što smo učili od profesora koji su s nama večeras, od naših bolesnika, njihovih obitelji je uistinu neprocjenljivo.To je usitinu poziv, poziv koji vas oplemeni.”

U svom govoru prof. Đorđević istaknuo je kako je ” Palijativni centar u Ljubuškom u rangu europskih centara, te da su djelatnici centra od nekadašnjih učenika danas postali učitelji koji svoje znanje o palijativnoj skrbi uspješno prenose dalje. Izrazio je zadovoljstvo što je sa kolegicom Marijanom Braš imao priliku sudjelovati u radu centra i kazao kako u ovom slučaju nije riječ o provincijskom centru već o metropoli palijative.”

“Puno su dobra učinili” kazao je fra Dario Dodig u svom uvodnom pozdravnom obraćanju komentirajući djelovanje centra i čestitajući 10. obljetnicu.

Autobiografsku knjigu prepunu emocija i životnih susreta prof. Braš odlučila je predstaviti u Ljubuškom zbog ljubavi prema ovom kraju i dobrodošlici sredine koju je kroz godine suradnje osjetila ” Napisala sam knjigu u kojoj sam opisala svoj stručni rad i susrete koje su ga obilježili. Opisivala sam susrete s profesionalcima ali i pacijentima, svima koji su obilježili moj život. U knjizi više puta spominjem susrete koje sam imala s kolegama ovdje u Ljubuškom, susrete i iskustva Domovinskog rada i poraća, knjiga je namjenjenima svima, posebno studentima jer sam opisivala svoj put lječnice i svoj put mlade osobe iz Osjeka koja je u ratno vrijeme studirala u Zagrebu” istaknula je.

Dr. Ivan Landeka istaknuo je važnost hospicija zahvalivši svom osoblju koje vrijedno radi i svima koji su na bilo koji način povezani s centrom, ističući kako bez podrške sredine, financijske i sve druge potpore koja im je pružana ne bi uspjeli.

Cjelovitu snimku ove večeri slušatelji Radija Ljubuški mogu poslušati u nedjelju 26.studenog od 16 sati, frekvencija 99,4 FM, slušati možete i ovdje na našoj web stranici.

https://radioljubuski.ba/live/

U sklopu koncertnog programa nastupili su: klapa Benedictus, klapa Trebižat, fra Marin Karačić i sestre Ramljak Darija i Anamarija.


Podsjetimo kako je obilježavanje obljetnice počelo u prijepodnevnim satima u prostorijama Hospicija na Bučinama organizirana je uspješna akciju dragovoljnog darivanja krvi. Akciji se odazvalo 50 osoba, dok je krv uspješno darovalo njih 39.


Program proslave nastavlja se danas u Hotelu Bigeste programom u 12.30 h a potom svetom misom u kapelici Hospicija koja započinje u 15 h. Svetu misu predvodi fra Jozo Grbeš.
Organizatori ove manifestacije su: Dom zdravlja Ljubuški i Franjevački samostan sv. Ante Humac.

Gordana Ilić / Bjanka Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!