Danas je u Ljubuškom svečano otkriven spomenik Petru Hercegu Toniću Ljubušaku koji je svoju hrabrost pokazao upravo na današnji dan, prije 82 godine, 7. prosinca 1941. godine kada je kao dočasnik mornarice SAD-a žrtvovao vlastiti život tijekom japanskog napada na flotu u Pearl Harboru 7. prosinca 1941. godine. Spomenik su zajednički otkrili, član Petrove obitelji, umirovljeni časnik Hrvatske vojske Srećko Herceg, gradonačelnika Ljubuškog Vedran Markotić i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Nakon otkrivanja, spomenik je, uz prigodnu molitvu, blagoslovio humački gvardijan fra Dario Dodig.

Potom su, obitelj Petra Hercega Tonića, izaslanstvo predvođeno dr. Draganom Čovićem i domaćinom Vedranom Markotićem, te predstavnici Nato stožera Sarajevo položili vijence i zapalili svijeće ispred novootkrivenog spomenika.

Svečanoj ceremoniji, uz već spomenute uvažene goste, nazočili su: dopredsjednik Vlade F BiH i ministar financija u Vladi Toni Kraljević, predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, predsjednik Vlade i predsjednik Skupštine ŽZH Predrag Čović i Ivan Jelčić sa ministrima u Vladi i suradnicima, autor spomenika akademski kipar Ilija Skočibušić, urednik Odjela Dokumentarni sadržaji HTV-a Vladimir Brnardić sa suradnicima, suradnici i suradnice u izaslanstvu dr. Dragana Čovića, predstavnici braniteljskih udruga, crkvenih i kulturnih institucija, te brojni drugi gosti.

Inače, program je počeo postrojavanjem Oružanih snaga BiH kod spomenika u Parku hrvatskih banova i intonacijom himni. Prvi bend vojnog orkestra oružanih snaga BIH izveo je himnu BiH i himnu SAD. Nakon toga hrvatsku himnu otpjevao je prof. Ivan Sušac.

Pozdravne govore s osvrtom na život i junaštvo Petra Tonića Hercega, otkrivanje njegovog porijekla, uručenje američke medalje časti i izgradnju spomenika uputili su: akademski kipar Ilija Skočibušić, autor spomenika Petru Hercegu Toniću, gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, u ime obitelji, član obitelji umirovljeni časnik HV Srećko Herceg i predsjednik HNS-a BiH i prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH, dr. Dragan Čović.

Nakon završetka ceremonije Prvi bend Vojnog orkestra Oružanih snaga BiH, u čast svim palim žrtvama odsvirao je glavnu temu iz filma Band of Brothers – Main theme Soundtrack.

Za potrebe ovog događaja u Gradskoj galeriji Ljubuški postavljene su fotografije napada na Pearl Harbor dok je središnja fotografija bila ona Petra Hercega Tonića. Također u pozadini je na platnu prikazan dokumentarni film “Heroji se ne zaboravljaju” koji govori o hrabrosti i požrtvovnosti američkog Hrvata Petera Tomicha (Petar Herceg Tonić) poginulog tijekom japanskog napada na Pearl Harbour 7. prosinca 1941. Scenarij za ovaj film zajednički potpisuju Vladimir Brnardić, urednik Odjela Dokumentarni sadržaji HTV-a i Nenad Bach, hrvatski umjetnik i producent koji živi u Sjedinjenim Državama, a redatelj je Ištvan Filaković.

Tom prigodom izjave za medije dali su: član obitelji pokojnog Petra, umirovljeni časnik Hrvatske vojske Srećko Herceg, gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Srećko Herceg je govorio o višedesetljetnom traganju za porijeklom pokojnog Petra, o tome da se radi o jednom procesu u koji je njegova obitelj uključena četrdesetak godina, o tome koliko su za to otkriće i vezu njegove obitelji s pokojnim Petrom zaslužni Adam Eterović, a na poseban način umirovljeni američki kontraadmiral Robert Lunney, koji je uložio godine i godine svoga vremena i puno vlastitog novca u cijelu priču. Naglasio je da je osjećaje njegove obitelji i njegove osobne, nakon završetka cijele priče nemoguće opisati, a posebice kada mu je uručena kongresna medalja časti na nosaču aviona USS Enterprise, usidrenom pred splitskom lukom.

Gradonačelnik Markotić je izrazio zadovoljstvo što se Petar Herceg Tonić nakon više od sto godina „vratio kući“. O tome kako se rodila ideja za izgradnju spomenika i kako je ona realizirana, te o tome koliko to znači za grad Ljubuški i mlađe generacije kojima Petrova hrabrost i nesebičnost može biti uzor u životu.

Dr. Dragan Čović je posebno istaknuo da je grad Ljubuški na ovaj način poslao jednu posebnu poruku. Dodao je da se Ljubuški znao na poseban način odužiti Majci (spomenik Majci u čast 758 zaboravljenih udovica Drugog svjetskog rata i poraća) i svim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća i Domovinskog rata.

Uzeli smo izjavu i od autora spomenika Ilije Skočibušića koji je prvo kazao da mu je bila velika čast raditi spomenik.

„Ideju za spomenik tražili smo u tome kako najbolje prikazati Petrov život, uz znanje da je on bio američki mornar. Morali smo naći i neki simbol koji će biti simbol njegova čina. U suradnji s gradonačelnikom Markotićem i predsjednikom Vijeća Kvesićem odlučili smo se da to bude simbol sidra, jer sidro daje sigurnost brodu. Brod bez sidra je prepušten buri i oluji. Tako je i Petar bio jedan oblik sidra svim mornarima. Da nije bilo Petrove hrabrosti brojni mornari bi stradali“, kazao je Skočibušić.

Inače, Petar Herceg Tonić rođen je u Prologu, 1893. godine. Od oca Ante Hercega obiteljskog nadimka Tonić i majke Ive Herceg (rođene Tolj) U Ameriku je stigao 1913. godine, i stupio je u vojsku. Nakon Prvoga svjetskog rata prešao je u mornaricu, gdje je bio glavni strojar na bojnom brodu Utah.
Ovim činom postavljanja spomen obilježja Petru Hercegu Toniću želi se buduće generacije podsjećati na Petrovu ljudsku veličinu, hrabrost, nesebičnost i požrtvovnost. Američka mornarica odužila se ovom hrabrom Ljubušaku već godinu dana nakon njegova junačkog djela kada je u brodogradilištu u Houstonu porinut ratni brod koji je dobio ime U. S. S. Tomich.

Predsjednik Franklin D. Roosevelt posthumno je Petra Hercega Tonića odlikovao Medaljom časti američkog Kongresa. On je jedan od ukupno 15 pripadnika Američke mornarice kojima je to najviše vojno odlikovanje dodijeljeno za iznimnu hrabrost prilikom japanskoga napada na Pearl Harbor, Medalja je godinama bila pohranjena na Pomorskoj akademiji američke mornarice u dvorani Tomich Hall (također dobila ime po hrabrom Ljubušaku). Naime, njegovo ime je dolaskom u Ameriku doživjelo svojevrsnu modifikaciju, pa je Petar postao Peter, Tonić je postao Tonich, naposljetku i Tomich. Ova je činjenica zakomplicirala potragu za njegovim potomcima, a misterij je riješen tek privatnim angažmanom umirovljenog američkog kontraadmirala Roberta Lunneyja koji se dao u potragu za korijenima junaka kojeg nikada nije upoznao u cilju da ovo najviše vojno odlikovanje konačno završi tamo gdje pripada, u domu Petra Hercega Tonića.


Tek je u svibnju 2006. godine, poslije šest i pol desetljeća jedna od rijetkih neuručenih Medalja časti, kojom je Tomicha odlikovao tadašnji američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt, dodijeljena predstavniku obitelji umirovljenom pukovniku Hrvatske vojske Srećku Hercegu i to na palubi najvećeg nosača zrakoplova američke ratne mornarice Enterprise usidrenom 2006. pred Splitom.
O ovom velikom čovjeku koji je žrtvovao vlastiti život da bi spasio stotine drugih snimljen je dokumentarni film u produkciji HRT-a “Heroji se ne zaboravljaju – Priča o Petru Toniću”.Scenarij za ovaj film zajednički potpisuju Vladimir Brnardić, urednik Odjela Dokumentarni sadržaji HTV-a i Nenad Bach, hrvatski umjetnik i producent koji živi u Sjedinjenim Državama, a redatelj je Ištvan Filaković.

Vladimir Brnadić je u izjavi za medije kazao da se radi o priči koja je duboko kršćanska i duboko ljudska. Naglasio je da se u priči o Petru Toniću Hercegu radi u stvari o dvije priče, jednoj priči o Petru i njegovu životu i drugoj priči o američkom kontraadmiralu Robertu Lunneyu koji je zahvaljujući svojoj upornosti pomogao da se medalja časti uruči pravoj obitelji. Zahvalio se franjevcima s Humca koji su, kako je rekao, puno pomogli u pronalasku Petrova porijekla, a zahvaljujući njihovim zapisima i njihovoj priči koju su ispričali, autori filma su uspjeli dobiti punu sliku o Petru.

Prije ceremonije otkrivanja spomenika u zgradi Gradske uprave Ljubuški upriličen je prijem za obitelj pokojnog Petra Hercega Tonića. Prijemu su nazočili: predstavnici obitelji Petra Tonića Hercega, predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović, potpredsjednik Vlade F BiH i ministar financija Toni Kraljević, te gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić.

Drago Vukojević / Gordana Ilić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!