U posjetu Gradu Ljubuškom u ponedjeljak je boravio veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael John Murphy.

Povod posjeta bilo je potpisivanje Sporazuma o provedbi projekta „USAID Diaspora Invest“, između Grada Ljubuškog, udruge Naša perspektiva iz Sarajeva i Projekta USAID BIH Diaspora invest.

Zajedničku izjavu o suradnji na realizaciji ciljeva projekta s veleposlanikom Murphyem potpisao je u ime Grada Ljubuškog gradonačelnik Vedran Markotić, a u ime Općine Posušje, koja je također među jedinicama lokalne samouprave koje sudjeluju u projektu USAID-a, načelnik Ante Begić, u nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Kvesića, zamjenika premijera i ministra financija Federacije BiH Tonija Kraljevića te predstavnika Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Projekt „USAID Diaspora Invest“ provodi Financial Markets International Inc, a kako je navedeno, ovim projektom se nastavljaju aktivnosti na angažmanu dijaspore koji su rezultirali u više od 28 milijuna dolara ulaganja u Bosnu i Hercegovinu tijekom proteklih pet godina.
Ciljevi projekta „USAID Diaspora Invest“ su jačanje sposobnosti lokalnih vlasti da uključe dijasporu u lokalni gospodarski razvoj, povećanje prilika za direktna ulaganja prema perspektivnim članovima dijaspore te omogućavanje širenja pristupa postojećim i novim financijskim instrumentima koji omogućuju protok privatnog kapitala u bosanskohercegovačka mikro, mala i srednja poduzeća te razvojne tvrtke.

Nakon sastanka veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael John Murphy u Parku hrvatskih banova je položio vijenac i zapalio svijeću ispred nedavno podignutog spomenika američkom heroju Drugog svjetskog rata Petru Hercegu Toniću koji je, žrtvujući vlastiti, spasio živote stotinjak članova posade broda tijekom japanskog napada na flotu u Pearl Harboru 7. prosinca 1941. godine

error: Content is protected !!