Danas je u Ljubuškom održana svečana ceremonija otvaranja Posjetiteljskog i Arheo centra Gračine.
Posjetiteljski i Arheo centar presjecanjem vrpce otvorili su ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić i predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović uz pratnju gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića i ministra financija i potpredsjednika Vlade F BiH Tonija Kraljevića.
Centar je, uz prigodnu molitvu, blagoslovio gvardijan humačkog samostana i župnik župe sv. Ante Padovanskog na Humcu fra Dario Dodig. Uslijedio je obilazak Posjetiteljskog i Arheo centra uz pratnju arheologa Mirka Rašića. Arheolog Rašić, je u prostoru Posjetiteljskog i Arheo centra ukratko predstavio Antički lokalitet Gračine, te sam Centar i sadržaj istog. Ujedno je održano i predstavljanje Programa Interreg-A Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027 od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske koje je održao ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić sa suradnicima.

Inače, izgradnja Posjetiteljskog i Arheo centra Gračine, koji je financiran kroz projekt HeritageREVIVED u okviru Interreg programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020, investicija je od iznimnog značaja za Grad Ljubuški. Riječ je o prvom in situ (na licu mjesta) posjetiteljskom centru na ovom području, koji je smješten na lokalitetu Gračine. U znanstvenoj literaturi poznatiji pod nazivom rimski vojni logor Bigeste izgradnjom Posjetiteljskog i Arheo centra Gračine dobio je posebnu vrijednost, a uz posjete, u istom će se vršiti sustavna obrada, digitalizacijom očuvanjem i prezentacijom pokretnog arheološkog materijala, kojim ovaj dio Hercegovine obiluje.

O izuzetnoj važnosti ovog Centra i samog projekta najbolje svjedoči i popis uzvanika i gostiju koji su nazočili ovoj svečanosti:

  • Ministar financija i Potpredsjednik Vlade FBiH Toni Kraljević
  • Predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović
  • Direktor JU Razvoje agencije ŽZH HERAG – Radoslav Luburić sa suradnicima
  • Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH Ivan Sabolić
  • Državni tajnik Domagoj Mikulić
  • Načelnik Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije Mislav Kovač
  • Ravnatelj uprave za regionalni razvoj Ivan Bota
  • Gvardijan Fra Dario Dodig
    Predsjednici više županijskih skupština i vlada sa suradnicima, te načelnici i gradonačelnici brojnih prijateljskih općina i gradova.

Na početku ceremonije otvaranja Centra, voditeljica Bjanka Medić je pozdravila ugledne goste i posjetitelje te je u nekoliko rečenica predstavila Posjetiteljski i Arheo centar Gračine. O Posjetiteljskom i Arheo centru Gračine, te Programu Interreg-A Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027., govorili su: Ravnatelj JU Razvojne Agencije ŽZH – HERAG Radoslav Luburić , Gradonačelnik Grada Ljubuškog Vedran Markotić, Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, Ministar financija i potpredsjednik Vlade Federacije BiH Toni Kraljević

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić istaknuo je da je Posjetiteljski i Arheo centar Gračine uistinu jedan izvanredan primjer toga što europski fondovi i Interreg projekt prekogranične suradnje mogu donijeti lokalnoj zajednici, u ovom konkretnom slučaju gradu Ljubuškom. To je, kako je rekao, s jedne strane očuvanje kulturne baštine, vrijednih kulturnih nalazišta, a s druge strane povećanje atraktivnosti utemeljene upravo na toj baštini. Dodao je da se to pokazalo izvanrednim i na primjerima hrvatskih gradova. Naglasio je da s Interreg projektom nastavljaju i dalje i kako je RH povećala izdvajanje sredstava za te projekte, te da se očekuje još puno ovakvih i sličnih projekata upravo kroz uključivanje lokalnih zajednica posebice onih prekograničnih. Izrazio je uvjerenje da će te zajednice u jednom prekograničnom partnerstvu BiH, RH i CG nastaviti razvijati ovakve projekte koji se temelje na kulturi, prirodnoj baštini, ulaganju u zdravstvo, poduzetništvo i druge vidove javne infrastrukture

Gradonačelnik Markotić se zahvalio svima koji su na bilo koji način pridonijeli realizaciji ovoga projekta.
Naglasio je da je grad Ljubuški u ovom projektu sudjelovao skupa s partnerima – gradom Solinom i Županijskom upravom za ceste SDŽ, a da su HERAG i grad Ulcinj bili nositelji projekta. Ukupna vrijednost projekta je bila oko dva milijuna eura koji su implementirani u tri lokalne zajednice – Solin, Ulcinj i Ljubuški.
„Mi smo pored ovog posjetiteljskog i arheo centra radili na obnovi naše tvrđave Herceg Stjepan gdje smo završili središnju i branič kulu i nećemo stati na ovome. Skupa s našim partnerima, gradom Benkovcem iz RH i Herceg Novim iz CG prijavili smo se na novi natječaj gdje planiramo nastaviti radove na našoj tvrđavi herceg Stjepana a ovaj posjetiteljski i arheo centar bit će jedan biser u našoj turističkoj ponudi. Kao što smo mogli danas vidjeti, Ljubuški je od rimskih vremena bio poveznica, u to vrijeme povezivao je Naronu i Salonu, nastavilo se to i u srednjem vijeku pa do današnjih dana. Tako danas imamo što pokazati svim turistima koji dolaze ovdje i radit ćemo na tome da to još više približimo našim ljudima ali i svim gostima koji dolaze u našu prekrasnu Hercegovinu. Tako će moći vidjeti da smo mi dio zapadnog svijeta već više od dvije tisuće godina, da znamo gdje pripadamo i znamo gdje idemo, a to je Europska unija i da je to naša budućnost“, kazao je Markotić.

Dr. Dragan Čović zahvalio se Erliću kao predstavniku Vlade RH, kao i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću s kojima već sedam – osam godina, kako je kazao, rade na zajedničkim projektima.
„Ono što danas Vlada RH radi zajedno s nama je otvaranje europskog puta, europske perspektive i to ubrzani europski put i europska perspektiva bez obzira na našu neorganiziranost na našu nesavršenost unutar BiH. Najznačajniji dio ovoga svega je resorno ministarstvo koje predvodi ministar Erlić. Ono nas obučava, educira i priprema za ono vrijeme kada ćemo biti članica EU, tako da možemo svake godine očekivati suradnju na novim projektima i otvarati sebe za potpuno nove projekte, možemo svjedočiti što je naša kultura, baština, ono što možemo podariti kao naše bogatstvo i EU kao takvoj”, kazao je, među ostalim, Čović.

Prije same ceremonije upriličen je obilazak Franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog i Arheološkog muzeja na Humcu u kojem su, uz ostale, sudjelovali:

  • domaćin gvardijan fra Dario Dodig
  • gradonačelnik grada Ljubuškog Vedran Markotić
  • ministar regionalnog razvoja i fondova EU u Vladi RH Šime Erlić sa suradnicima
  • predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović
  • ministar financija i Potpredsjednik Vlade FBiH Toni Kraljević

Nakon otvaranja posjetiteljskog centra program je nastavljen u hotelu Bigeste.
Uvodni govor održao je ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić
Ravnatelj JU Razvoje agencije ŽZH – HERAG Radoslav Luburić održao je prezentaciju na temu Uspješna realizacija projekata prekogranične suradnje u programskom razdoblju 2014.-2020..
Načelnik Sektora za koordinaciju programa europske teritorijalne suradnje i makroregionalne strategije Mislav Kovač predstavio je Interreg-A program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, te Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2024. godinu
Prezentaciju Razmjena znanja i dobrih praksi između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine održali su Mislav Kovač i ravnatelj uprave za regionalni razvoj Ivan Bota.

Poslušajte što su u prigodi otvaranja Centra, na konferenciji za medije kazali, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Vladi RH Šime Erlić, predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

Gordana Ilić / Drago Vukojević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!