Na Adventu u Ljubuškom u četvrtak navečer, 14.prosinca, bilo je živo i veselo, baš kako i treba. A da bude tako dodatno su se potrudili ljubuški pčelari i maslinari koji su bili „domaćini“ pod šatorom.

Bez obzira na sve nedaće koje su ih pratile kroz godinu koja je na izmaku, ipak, će i pčelari i maslinari godinu pamtiti, uglavnom, po dobru. Tako su pčelari nakon dvije godine problema s (ne)vremenom, sušom i ispašom dočekali jednu „normalniju“, iako još imaju problema s ispašom, nelojalnom konkurencijom, patvorenim medom…

Maslinari, također, imaju razloga biti zadovoljni, iako je ponegdje urod masline i podbacio. Maslina je iz godine u godinu sve više, trenutno na području Grada Ljubuškog zasađeno ima čak 150 hektara. Treba napomenuti da se prilikom podizanja i sadnje maslina obvezno koristi struka i preporuke od Zavoda za poljoprivredu do federalnog Agro mediteranskog instituta. Također, maslinari nastupaju i izlažu svoje proizvode na raznim sajmovima u BiH i naročito u Hrvatskoj što redovito potvrđuje visoku kvalitetu ulja.

Osim „medovače“, meda, maslinovog ulja moglo se kušati i vino jer „za stol“ se pobrinuo hotel Hum tako da nije ničega falilo.

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

error: Content is protected !!