Poljoprivrednicima, čiji su usjevi i nasadi stradali uslijed prirodne nepogode tuče u lipnju ove godine, Grad Ljubuški će isplatiti novčana sredstva za nadoknadu štete u iznosu od 164.000 KM.

Promatrano u postocima, poljoprivrednicima će iz gradskog proračuna biti isplaćena gotovo trećina vrijednosti procijenjene štete, preciznije 32,84%, što je dosad rekordno visoka postotna vrijednost nadoknade štete nastale uslijed prirodnih nesreća.

Sredstva za ovu namjenu osigurali su Grad Ljubuški, Vlada Županije Zapadnohercegovačke i Vlada Federacije BiH.

Podsjetimo, 3. lipnja ove godine veliko nevrijeme pogodilo je nekoliko sela. Jaka tuča pogodila je Humac, Teskeru, Hardomilje i Radišiće gdje su stradale poljoprivredne kulture, uglavnom nasadi lubenice, a u nešto manjoj mjeri bostan, krumpir te višegodišnji nasadi vinove loze.

Gradonačelnik Vedran Markotić, na prijedlog Stožera civilne zaštite Grada Ljubuškog proglasio je stanje prirodne nesreće uzrokovano tučom, a potom je Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća, po pristiglim prijavama i pregledom oštećenih površina, procijenilo ukupnu štetu. Na osnovu Odluke o saniranju dijela šteta nastalih na poljoprivrednim kulturama djelovanjem prirodne nesreće, novčana sredstva će već u ovom tjednu biti isplaćena na račune 32 poljoprivredna proizvođača.

Kako u ovo vrijeme počinju znatna ulaganja u novu poljoprivrednu sezonu, ova pomoć poljoprivrednicima dolazi u pravom trenutku te će njome bit osiguran nastavak poljoprivredne proizvodnje u ljetos tučom pogođenim selima.

error: Content is protected !!