Danas je gost u programu Radija Ljubuški bio gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić.

S gradonačelnikom smo analizirali aktualno stanje u gradu Ljubuškom, osvrnuli se na godinu koja je iza nas, te razgovarali o planovima za iduću godinu.

Razgovarali smo o Proračunu za 2024. godinu, poticajnim mjerama za učenike, studente i mlade obitelji, obnovi školskih objekata, infrastrukturnim projektima (nastavak izgradnje zapadne obilaznice, rekonstrukcija dijelova ulica užeg urbanog dijela, Kanalizacija u Ljubuškom – Zapadni krak, Sportska dvorana – Gimnazija, dovršetak revitalizacije Tvrđave hercega Stjepana i opremanje posjetiteljskog centra Gračine, uređenje lokaliteta Kravice, rekonstrukcija memorijalnog centra, izvođenje radova sukladno utvrđenom regulacijskom planu duhanske stanice), otvaranju novih radnih mjesta, socijalnim mjerama koje provodi grad Ljubuški, te ostalim aktualnim pitanjima.

Analizirajući aktualno stanje gradonačelnik je naglasio da je godina na izmaku bila dosta izazovna, da se gradska vlast trudila biti svima na usluzi, te drži da je grad Ljubuški uređeniji i ljepši nego što je bio godinu dana ranije.

Istaknuo je da Ljubuški nije jedan izolirani otok i da sve što se događa u svijetu i okruženju utječe i na nas, što se najviše ogleda u poskupljenjima proizvoda i usluga na što Grad ne može utjecati.

Kada je u pitanju Proračun za 2024. godinu izrazio je zadovoljstvo što je već treću godinu zaredom proračun usvojen jednoglasno na Gradskom vijeću Ljubuški.

Inače, Proračun grada Ljubuškog za 2024. godinu iznosi 19.530.000,00 KM. Proračun je za 385.000 KM manji od prošlogodišnjeg.

Gradonačelnik je naglasio da su se prilikom izrade Proračuna vodili mjerama opreza i ako prihodi budu veći od planiranih, neće biti teško uraditi rebalans proračuna.

Dodao je da su se prilikom izrade proračuna vodili socijalnom komponentom, ali i razvojnom, ne zanemarujući ni najmanje infrastrukturne projekte i sva ostala pitanja bitna za život građana.

„Obuhvatili smo sve one dobre mjere koje su prepoznali vijećnici ali i građani Ljubuškog. Te mjere i dalje ostaju u proračunu, a tu prvenstveno mislim na sufinanciranje privatnih vrtića, povećanje sredstava za Gradski vrtić kako se cijene usluga te ustanove ne bi povećale, prvu nekretninu za mlade obitelji, Božićnicu za naše umirovljenike, sufinanciranje prijevoza učenika osnovnih i srednjih škola skupa snašom županijom, pomoć maturantima, stipendije brucošima, stipendije učenicima viših godina studija, novčane nagrade studentima dobitnicima dekanovih i rektorovih nagrada. Ponosan sam na to da Ljubuški ima toliko mladih ljudi koji su pokazali da su najbolji među najboljima“, kazao je gradonačelnik.

Kada je u pitanju obnova školskih objekata posebno je istaknuo ulaganja u SSŠ Ruđera Boškovića naglašavajući da je to najbolji primjer sinergijskog djelovanja grada Ljubuškog, ŽZH i F BiH, ulaganja u OŠ u Klobuku, uređenje Gimnazije Ljubuški, dodajući da je za iduću godinu predviđeno još 410.000 KM za uređenje Gimnazije. Planirano je nastaviti i s radovima u SSŠ Ruđera Boškovića, uređenje školske sportske dvorane u OŠ u Vitini, te i u ostalim školama kako bi učenici, nastavnici i profesori imali što bolje uvjete za rad.

U Ljubuškom su u tijeku radovi na više infrastrukturnih projekta, a mi smo gradonačelnika pitali o onima koji zahtijevaju izdvajanje najviše financijskih sredstava.

Kada je u pitanju nastavak izgradnje zapadne obilaznice Markotić je kazao da je trenutno u tijeku eksproprijacija zemljišta koju u potpunosti financiraju Magistralne ceste.

Što se tiče Kanalizacije u Ljubuškom – Zapadni krak, rekao je da su u tijeku radovi prema Radišićima, a da će uz to ići kolnik i rasvjeta.

Na pitanje o dovršetku revitalizacije Tvrđave hercega Stjepana i opremanju posjetiteljskog centra Gračine zahvalio se osobama iz Interreg projekta preko kojega je već ranije izdvojeno preko milijun maraka za tu namjenu, te dodao da su se prijavili na novi natječaj Interreg projekta, izrazio nadu da će proći na tome projektu što bi omogućilo dovršetak radova na Tvrđavi hercega Stjepana.

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata je i izrada dva kružna toka i ceste  s pripadajućom infrastrukturom. Jedan kružni tok bi bio na početku puta prema Stajama, a drugi ispod Gradskog groblja i spajala bi ih cesta koju smo već spomenuli. Na taj način bi se direktno povezao lokalitet Kravice s gradom.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Memorijalnog centra on bi se nalazio u zgradi uz Kulturni centar Ljubuški i radi se u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

Za povrat neprivatiziranog dijela Duhanske stanice u gradsko vlasništvo zahvalio se bivšem ministru financija i potpredsjedniku Vlade ŽZH i trenutnom ministru financija i potpredsjedniku Vlade F BiH, Toniju Kraljeviću i svim ostalim osobama iz Ljubuškog u tijelima vlasti ŽZH.

Naglasio je da je uređenje Duhanske stanice jedan od prioriteta gradske vlasti i da će uraditi sve na tome da to bude najljepši dio Ljubuškog.

U planu je i nastavak sanacije vodonatapnog kanala Klobuk- Vojnići – Šipovača – Veljaci što bi se trebalo osigurati iz sredstava IFAD projekta.

O čemu smo još razgovarali poslušajte u audio zapisu:

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!