Ovogodišnju manifestaciju “Noć muzeja 2024.” koja je održana u petak 26.veljače u najstarijem muzeju u Bosni i Hercegovini, muzeju Franjevačkog samostanu sv. Ante na Humcu obilježili su posjetitelji svih generacija od onih najmlađih pa do najstarijih. Pokazatelj je to koliko se na ovom području drži do kulture ali i prenose vrijednosti očuvanja kulturne baštine.

Arheološki Muzej na Humcu baštini primat najstarije institucije tog tipa u BiH, osnovan još 1884. godine. U muzeju su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, koji kronološki pripadaju razdoblju od gornjeg Paleolitika do kasnog srednjeg vijeka, u jednom vremenskom rasponu od gotovo 16 000 godina. Najbrojniju zbirku nalaza čine predmeti s obližnjeg rimskog vojnog logora na Gračinama. U Muzeju je izložena i tzv. Humačka ploča koju datiramo u razdoblje od 10.-12. st., a predstavlja najstariji pisani trag hrvatskog jezika na području današnje Bosne i Hercegovine.

U sklopu Franjevačkoga samostana Humac, Ljubuški, zbirka umjetnina, sa svojim stalnim postavom pod nazivom Majka otvorena je 2004. Ideja o osnutku zbirke potječe od dr. fra Ljudevita Rupčića i dr. fra Viktora Nuića.

Glavni motiv stvaranja i izlaganja za javnost ove zbirke jest davanje značaja ženi, majci, produbljenje smisla majčinstva, prijenosa ljudskog života po Stvoriteljevu planu, kao i samog života – vrijednosti koje u naše vrijeme doživljavaju dekadenciju bez presedana. Zbirka sadržava oko 250 umjetnina, od čega je gotovo 140 skulptura u raznim materijalima, a ostalo su slike, crteži i grafike.

Još jedan bitan segment izložbenog postava čini i zbirka od preko stotinu raspela koja se nalazi u sakristiji i zvoniku stare crkve, autora Radojka Kraljevića iz Graba, samoukog umjetnika kipara.

Prateći sadržaj “Noći muzeja” bila je i tematska radionica za djecu izrade glinenih predmeta koju su organizirali i vodili likovni umjetnici, članovi Udruge likovnih umjetnika Šipak iz Ljubuškog, a koja je na jednom mjestu okupila više od 70. djece koji su zajedno uz sudjelovanje dijela roditelja izrađene predmete odnijeli kući za uspomenu na zajedničko druženje.

B. Medić / G. Ilić

error: Content is protected !!