Druga večer programa svečanog obilježavanja Dana Grada Ljubuškog u srijedu 31.siječnja bila je posvećena otvorenju izložbe slika “Artel ” autora Adina Hrnjičevića.

Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi Ljubušaka Adina Hrnjičevića u svom rodnom gradu s postavom izložbe koju čine radovi iz fundusa njegove privatne galerije „Artel“.

Umjetnik se domaćoj publici predstavio djelima koje otkrivaju njegov senzibilitet prema skladnoj kompoziciji baziranoj na preciznim crtežima i bogatom, iskričavom koloritu.

Možemo slobodno kazati kao su teme djela koje je Adin predstavio na izložbi dio njegovog svakodnevnog pogleda na svijet u kojeg uvodi i gledatelja, približivši sve ljepote raspucanih šipaka, sočnih smokava, otkrivajući nam sve one skrivene kutke i detalje iz mahala gornjeg grada, tvrđave herceg Stjepana, šetajući svojim krajem i životnim prostorom do raskošnih slapova vodopada Kravice, ne propustivši iskoristiti blizinu i ljepotu morske obale koju gleda kroz nasade stoljetnih maslina.

Program otvorenja izložbe vodio je Tigran Delić koji je pročitao predgovor izložbe kojeg je napisala mr.sc. Memnuna Mahić, izložbu je otvorio dugogodišnji Adinov prijatelj, Ivan Tomić Caro fotograf i vlasnik Art studija Ero” koji je tom prilikom naglasio kako je

” Nakon četiri samostalne izložbe i sedam skupnih izložbi koje je imao diljem Europe Adin konačno dobio priliku svom gradu pokazati raskoš svog talenta, zahvaljujući ljudima koji su to prepoznali od gradskog poglavarstva do županijskog i federalnog ministarstva financija.”

Sam autor se u svom obraćanju zahvalio svim posjetiteljima, istaknuvši kako je samu izložbu inicirao čovjek koji dugi niz godina prati i podržava njegov rad, dopremijeru  i federalnom ministru financija Toni Kraljeviću, uz zahvalu gradonačelniku Ljubuškog Vedranu Markotiću i dopredsjednici Vlade ZHŽ i županijskoj ministrici financija Blagici Leko.

Svojim nastupima večer su oplemenili i učenici i profesori Glazbene škole Ljubuški sa točkama :

Mauro Giuliani „Serenada“. Izvođači: Anđela Mikulić flauta, 1.razred os. gl. škole, Mila Hrstić 1. sred. gl.škole/Pripremili profesori Maja Kožul i Robert Sivrić.

Henryk Wieniawski „ Mazurka u a-molu “ Izvođači:– Lucija Musa 6.razred os.gl.škole uz glasovirsku pratnju prof. Marka Petkovića

Izložbu u Gradskoj galeriji Ljubuški možete pogledati u radnom vremenu do srijede 7.veljače.

PREDGOVOR..

Živjeti u Hercegovini, znači živjeti na prostoru koji privlači svojim prirodnim ljepotama, susretljivim ljudima i diči se onima koji se umjetnošću bave. Jedan od takvih je i Adin Hrnjičević, čijoj prvoj samostalnoj izložbi u našem gradu upravo nazočimo.
Adin slika od najranijeg djetinjstva. Slika ono što vidi i što ga okružuje, bez ikakve namjere da nekoga zadivi. Slika jer je uspostavio izvrsnu harmoniju s kistom, platnom i bojama.
Ako bismo ga svrstavali po kategorizaciji u likovnoj umjetnosti, pripada realizmu, stilskom pravcu koji teži postizanju iluzije zbilje i zalaže se za objektivnost i uvjerljivost prikazivanja i opisivanja činjenične stvarnosti. ( Wikipedia).
Pogledamo li sve ove slike, vidjet’ ćemo upravo to. Realističan prikaz raznolikih motiva koji u oku promatrača bude sjetu gledajući kamene kuće, drvena vrata sa starim alkama ili prozore iza čijih zavjesa možemo naslutiti život.
Raznobojno cvijeće je na dohvat ruke, tako živo i primamljujuće da mu skoro i miris u nosnicama osjetimo. Što reći za šipke, smokve i grožđe,…? Tradicionalni hercegovački motivi, rekli bi mnogi. Ali ovi su obojani bojama u kojima se isprepliću nebesko plavetnilo, sunčeva svjetlost, kamenitost hercegovačka, smaragdnost Trebižata, pomiješana s Adinsovom ljubavlju prema slikarstvu i vođena rukom umjetnika kojem slikanje predstavlja trajno zadovoljstvo i svakodnevno nadahnuće. Gledajući u ove lijepe slike, poželimo se odmoriti u hladu starih maslina, pomirisati lavandu, ubrati ivančicu, napiti se hladne vode iz crvenog lončića s bijelim tufnicama, ili otići do nekog primorskog gradića i uživati u njegovom krajoliku.

Sve odiše punoćom života i daje osjećaj pripadnosti prostoru. Čini nam se da smo i sami dio slike i da sve što vidimo smješteno u našim sjećanjima, dalekim uspomenama ili bliskim viđenjima.
Mnoge Adinove slike su već našle svoje mjesto u domovima diljem svijeta, pogotovo u domovima naših Hercegovaca, koji bez obzira na udaljenost od rodne grude, s ljubavlju i dozom sjete uživaju gledajući poznate motive, kao što i mi sada uživamo u ovoj ljepoti koja je nastala zahvaljujući neospornom talentu Adina Hrnjičevića, slikara bogatog kolorita i lirskog izričaja.

U potpisu,
Mr.sc. Memnuna Mahić

B. Medić

error: Content is protected !!