Četvrte večeri obilježavanja dana grada Ljubuškog u hotelu “Bigeste” u Ljubuškom održano je predstavljanje knjige “Sezonsko stočarstvo Zapadne Hercegovine” autora Dušana Muse. I ove večeri dvorana je bila ispunjena do kraja, a tražila se stolica više.

Knjiga “Sezonsko stočarstvo Zapadne Hercegovine” opisuje jedan od najznačajnijih poslova u agraru Hercegovine, sezonsko stočarstvo, a u knjizi autor Dušan Musa nastoji naći odgovore na korijene sezonskog stočarstva, njegovo trajanje i na koncu, kroz razgovore s planištacima ili uopće stočarima oslikati aktualni trenutak.

U knjizi “Sezonsko stočarstvo Zapadne Hercegovine” autor se osvrće i na hercegovačku gangu uz koju je prije nekih 50-ak godina u Hercegovini sve počinjalo i završavalo. Upravo s gangom u izvedi HKUD “Hercegovac” iz Širokog Brijega započelo je predstavljanje knjige, a ganga i bećarac čuli se još nekoliko puta tijekom večeri.

Prof. dr. sc. Anton Lučić govoreći o knjizi „Sezonsko stočarstvo Zapadne Hercegovine“ istaknuo i afirmaciju izvorne ikavice, a i to kako se kroz 335 stranica knjige ne dotiče samo sezonsko stočarstvo nego je ovčarstvo kao mala ovčica s puno bogatijom turističkom ponudom te smatra kako bi se nešto ovako darovito moglo promicati i uključiti za ono što je dobrodošlo za ovo doba.

Recenzent prof. dr. sc. Marko Ivanković okupljenima je predstavio knjigu kroz sva njezina poglavlja. Posebno se osvrnu na gangu o kojoj autor Dušan Musa kaže:

“Ganga se u osmanskoj BiH nije smjela glasno pjevati ali onda nije ganga, kakvo bi to bilo da je bilo prigušeno – nikako. Držalo se da se time remeti mir i junači raja. Ne smije se raja junačit. Čim je došlo da se može pjevati u Austro-ugarskoj, da se ne remeti time mir, ganga prodire do Prozora, Kupresa itd“.

Autor Dušan Musa, ne krijući zadovoljstvo odazivom gdje se doslovno tražila stolica više za sudjelovanje na ovom predstavljanju knjige, zahvalio se svima na dolasku i svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom događaju.

Posebno se zahvalio gradonačelniku grada Ljubuškog Vedranu Markotiću na prepoznavanju i financiranju ovako vrijednih projekata, te je istaknuo činjenicu kako je gradonačelnik prvi dužnosnik iz grada Ljubuškog koji je posjetio planinu i naše planištake na Ljubuši.

Promocija knjige“ Sezonsko stočarstvo Zapadne Hercegovine”, jedanaesta je knjiga Dušana Muse, a održana je u sklopu obilježavanja 580 godina spomena Ljubuškog. 

Mile Kraljević/Radio Ljubuški

error: Content is protected !!