Knjiga je izišla u nakladi Večernjeg lista. Dvojica autora s bogatom biografijom najbolja su pozivnica za ovo predstavljanje, kao i za čitanje ove knjige

U Ljubuškom će se održati promocija knjige “Hrvatska u 30 priča”, autora Bože Skoke i Zvonimira Frke-Petešića, u Kulturnom centru u Ljubuškom, u petak s početkom u 19 sati. Uz autore, sudjeluju i prof. dr. sc. Vanda Babić Galić i dr. sc. Goran Bandov, te dr. sc. Mario Šiljeg, a u glazbenom dijelu nastupa Stjepan Lach. Knjiga je izišla u nakladi Večernjeg lista. Dvojica autora s bogatom biografijom najbolja su pozivnica za ovo predstavljanje, kao i za čitanje ove knjige. 

Biografija autora

Božo Skoko je redoviti profesor strateškog komuniciranja na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i gostujući profesor javne diplomacije na veleučilištu Edward Bernays te publicist i komunikacijski stručnjak. Suutemeljitelj je Millenium promocije (MPR), jedne od vodećih i najstarijih agencija za komunikacijski menadžment u Hrvatskoj. Bivši je novinar i urednik Hrvatske radio-televizije. Autor je osam knjiga, uključujući sveučilišni udžbenik Strateško komuniciranje država te uspješnice Kakvi su Hrvati (2016.), Hrvatski velikani (2014.) te Hrvatska i susjedi (2010.). Rođen je u Ljubuškom 1976. godine. Zvonimir Frka-Petešić dugogodišnji je hrvatski diplomat i veleposlanik, koji od 2017. obnaša dužnost predstojnika Ureda predsjednika hrvatske Vlade. Bio je ravnatelj Uprave za potporu procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji i voditelj Službe za javnu diplomaciju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Uredio je niz izdanja o Hrvatskoj i njezinu europskom putu, uključujući Hrvatska, zemlja i ljudi (Leksikografski zavod, 2013.) i internetsku stranicu croatia.eu. Priredio je mnogobrojne međunarodne izložbe i manifestacije posvećene hrvatskoj kulturnoj i prirodnoj baštini te je autor više od stotinu geopolitičkih zemljovida o ratu u Hrvatskoj i BiH, objavljenih u stručnoj literaturi i francuskim medijima. Rođen je u Parizu 1969. godine. Što se tiče predstavljača, dr. sc. Vanda Babić Galić je sveučilišna profesorica i znanstvena savjetnica Instituta za migracije u Zagrebu te posebna savjetnica hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova. Članica je središnje uprave HKD Napredak. Dr. sc. Goran Bandov je sveučilišni profesor i politički analitičar; voditelj je Središnjeg ureda za međunarodne odnose i održivi razvoj Sveučilišta u Zagrebu. Dr.sc. Mario Šiljeg je sveučilišni profesor i ravnatelj Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer, te bivši državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Hrvatska u 30 priča omogućit će čitateljima da iz potpuno drugačije perspektive dožive Hrvatsku i Hrvate, njihov mentalitet i način života, povijest i sadašnjost, doprinose i mane, razlike i sličnosti s drugim europskim narodima, a doznat će i zašto Hrvati toliko vremena provode ispijajući kavu, zbog čega su Šveđani nekada plašili malu djecu Hrvatima, zašto su Hrvati europski rekorderi u doniranju organa, a ipak teško podnose tuđi uspjeh, zašto je Hrvatska bila jedna od prvih kršćanskih zemalja koja je priznala islam kao tradicionalnu religiju, koja je Hrvatica bila muza velikog Pabla Picassa; čime su Hrvati oduševili francuskog kralja Luja XIV. i zašto bi američki ribari i vinogradari trebali biti zahvalni Hrvatima. Dražen Klarić urednik knjige, te glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista u Zagrebu u uvodniku je napisao sljedeće. 

Švećani plašili djecu Hrvatima

– Kako bismo domaćim i inozemnim čitateljima ponudili nešto više od štiva kakvog mogu pronaći u popularnim turističkim vodičima, a da ih opet ne zamaramo s mnoštvom povijesnih činjenica i znanstvenih pikanterija, odlučili smo se za ovo privlačno izdanje Hrvatska u 30 priča. Među tim pomno odabranim pričama, utemeljenima na činjenicama i atraktivno ispričanima, naći ćete sve ono što ste oduvijek htjeli doznati o Hrvatskoj i Hrvatima, ali se niste usudili pitati ili ste teško pronalazili po bespućima interneta. Ispričat ćemo vam ponešto o hrvatskom mentalitetu, geografskim posebnostima, tradiciji i običajima, o poznatim Hrvatima, hrvatskom mjestu u Europi, o tome po čemu su posebni i što nude na suvremenom tržištu… Nismo zaboravili odgovoriti ni na pitanja poput onih – zašto Hrvati toliko vremena provode ispijajući kavu na terasama, zašto su Šveđani nekada plašili malu djecu Hrvatima, zašto su Hrvati europski rekorderi u doniranju organa, zašto su bili jedna od prvih kršćanskih zemalja koja je priznala islam kao službenu religiju, koja je Hrvatica bila muza velikog Pabla Picassa ili zašto je hrvatski crtani film tako popularan? Uvjereni smo da ćete uživati u ovoj šetnji kroz Hrvatsku i da ćete nakon čitanja ove knjige zasigurno drukčije doživljavati Hrvate. Ne nužno pozitivnije, ni negativnije, već u svakom slučaju cjelovitije. Uz sjajne ilustracije Vedrana Klemensa i dizajn Zorana Birmana, 30 priča ispričat će vam vrhunski poznavatelji nacionalnog identiteta i suvremenog brenda Hrvatske – sveučilišni profesor i jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za odnose s javnošću Božo Skoko, koji je već objavio niz knjiga posvećenih identitetu i imidžu Hrvatske, te vrhunski diplomat, autor i publicist (rođeni Parižanin) Zvonimir Frka-Petešić, trenutačno na poziciji voditelja Ureda predsjednika Vlade. Iako su veliki zaljubljenici u Hrvatsku, oduševit ćete se njihovom objektivnošću, kritičnošću pa i priličnom dozom humora. U svakom slučaju pred vama je Hrvatska iz sasvim drukčije perspektive – naveo je Klarić.

Autor : Željko Andrijanić

error: Content is protected !!