Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Ljubuški koja je održana danas u hotelu Bigeste završena je ovogodišnja proslava Dana grada Ljubuškog.

Sjednici su, uz gradonačelnika Vedrana Markotića, predsjednika Gradskog vijeća Tihomira Kvesića i gradskih vijećnika, nazočili gosti i uzvanici iz političkog, vjerskog i društvenog života Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović, ministar vanjskih i europskih poslova RH Goran Grlić Radman,  predsjednik Vlade F BiH Nermin Nikšić, dopredsjednik Vlade i ministar financija Toni Kraljević, ministri u Vladi Vojin Mijatović, Andrijana Katić i Nasiha Pozder, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, predsjednica F BiH Lidija Bradara, Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara, rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, gvardijan i župnik Franjevačkog samostana na Humcu fra Dario Dodig.

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić je na početku svečane sjednice pozdravio goste, a gradonačelnik Vedran Markotić podnio izvješće o svim infrastrukturnim, gospodarskim, kulturnim i sportskim projektima koji su učinjeni u proteklom razdoblju, uz prezentaciju planova i strateških projekata koji se planiraju u sljedećem razdoblju.

Gradonačelnik Markotić je pozdravio sve goste i zahvalio svima što su svojim dolaskom na ovu svečanu sjednicu uveličali proslavu Dana grada Ljubuškog.

U kratkom obraćanju Markotić je istaknuo da gradska vlast u suradnji s Vladom Županije Zapadnohercegovačke  nastoji unaprijediti i olakšati život građana u svim oblastima života, ali da je poseban naglasak stavljen na demografiju i demografske mjere.

„Trudimo se što više sredstava usmjeriti za pomoć obiteljima s djecom kroz konkretne novčane pomoći i poticaje, opremanje novorođene djece, jednokratne novčane potpore studentima, tako i raznim subvencijama poput prijevoza učenika ili radom vrtića Ponosan sam što se kroz vrlo kratko vrijeme pokazalo kako sve ove mjere imaju smisla“, naglasio je, među ostalim, Markotić. 

Nakon njegova obraćanja, nazočne je s par prigodnih riječi pozdravio gvardijan Franjevačkog samostana Humac, fra Dario Dodig. Fra Dario se posebno osvrnuo na život i djelo ovogodišnjeg dobitnika Nagrade grada Ljubuškog za životno djelo – fra Bonifacija Rupčića.

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Goran Grlić Radman je prenio čestitke predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića koje je uputio povodom proslave Dana grada Ljubuškog. Istaknuo je da je prioritet RH regionalna stabilnost jugoistoka Europe, zapadnog Balkana, a prije svega BiH.

“Zahvaljujući prvenstveno Hrvatskoj BiH je dobila kandidacijski status i otvaranje pregovora s EU. Apeliram i na političke lidere ovdje da urade sve kako bi BiH što prije dobila kandidacijski status. Ja sam uvjeren da će se to sigurno dogoditi na čelu s predsjednicom Vijeća ministara Borjanom Krišto. Hrvatska je prva podržala neovisnost BiH. Hrvatskoj je u nacionalnom interesu teritorijalna cjelovitost, teritorijalni integritet i neovisnost suverene BiH.

Jedino pravedni izborni zakon koji će potvrditi jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana može jamčiti dugoročno političku stabilnost i istinsku funkcionalnost BiH. Bitno je osigurati ravnopravnost jer jedino ravnopravnost može biti jamstvo života BiH. Ne može nitko nekom drugom birati političke predstavnike u vlasti. Hrvatski nacionalni interes je stabilnost BiH i naša je ustavna obveza brinuti i skrbiti za hrvatski narod u BiH Nama je u interesu da su svi narodi i ostali građani u BiH ravnopravni. Ali mi se ne možemo pomiriti s činjenicom da to nije slučaj s hrvatskim narodom što, među ostalim, i vidimo u razgovoru s predstavnicima hrvatskog naroda“, kazao je, među ostalim, Radman.

Govoreći o južnoj plinskoj interkonekciji Radman je naglasio da južne plinske interkonekcije ne može biti bez Hrvatske.

„Hrvatska je energetsko čvorište. U razgovoru s američkim političkim predstavnicima usuglasili smo da je konačni cilj ekonomska neovisnost o ruskom plinu. U tome smo se složili. No možemo razgovarati o načinu, modelima. Međutim, do rješenja se dolazi dogovorima, ne pritiscima. Tako mi nismo bili zadovoljni načinom da se u demokratskoj zemlji vrši pritisak ni na Dragana Čovića kao predsjednika HNS BiH ni na HNS. Mi ne možemo podržati način da im se prijeti sankcijama i da se na njih vrše drugi pritisci. Tako da predsjednik Čović ima našu potporu, ima naše povjerenje, iako to možda zadnjih dana nije bilo toliko jasno, ja to sada kažem jasno i da to znate“, naglasio je Radman.

Istaknuo je i brojne investicije RH u BiH ne samo u projekte značajne za hrvatski narod već i u projekte koji će služiti i ostalim građanima BiH.

Predsjednik Vlade F BiH Nermin Nikšić je čestitao Dan grada Ljubuškog posebno pozdravljajući Dragana Čovića i Lidiju Bradaru s kojima, kako je rekao, u posljednje vrijeme najviše surađuje. Nakon toga Ljubuškom se zahvalio na dopremijeru i ministru financija Toniju Kraljeviću, čovjeku koji ga je, kako je naglasio, u kratkom vremenu oduševio i kojega doživljava kao iskrenog prijatelja i brata i s kojim odlično surađuje, pa je konstatirao da je Vlada F BiH sve odluke koje je donijela u posljednjih devet mjeseci donijela jednoglasno. Donijela je na način da se razgovaralo, dogovaralo, tražio kompromis i na kraju se uvijek taj kompromis nalazio. Rekao je da je to sigurno nešto što će se nastaviti i u budućnosti. Obećao je nastavak suradnje  s gradskom administracijom u Ljubuškom, ali i ostalim gradovima i općinama u BiH, kako bi pokazali da je trenutna Vlada doista Vlada cijele F BiH.

Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović čestitao je Dan grada Ljubuškog ističući da je danas zadovoljstvo biti u Ljubuškom i podijeliti radost s nazočnima u hotelu „Bigeste“, ali i svim ostalim građanima Ljubuškog. Naglasio je da je Ljubuški primjer nečega što treba slijediti.

„ Ono što me danas čini ponosnim, da evo predstavljam jedan dio politike hrvatskog naroda u BiH i da zajedno možemo svjedočiti da demografska strategija koju smo postavili kao dio politike HNS BiH se  može na najbolji način isčitavati kroz rezultate koje imamo u našem Ljubuškom, a dao Bog sve više općina i gradova da mogu slijediti slične rezultate“, kazao je Čović.

Zahvalio se Toniju Kraljeviću i ostalim ministrima u Vladi F BiH što su uspjeli pokazati jednu novu dimenziju u razmišljanjima kako treba voditi politiku u BiH.

Posebno je naglasio da za Hrvate u BiH postoji samo jedna politika, a to je ona koju danas slijedimo, preko Zagreba, Bruxellesa do Washingtona. „Ni jedna druga, neka ostane zapisano“, istaknuo je Čović.

Povodom Dana Grada Ljubuškog na adresu Gradske uprave stigle su brojne čestitke, a na ceremoniji proslave izdvojena je jedna od njih.

Tu čestitku je uputio liječnik i sveučilišni profesor, ekspert iz forenzične genetike i predsjednik znanstvene organizacije International Society of Applied Biological Science (ISABS) Dragan Primorac, porijeklom iz ljubuškog mjesta Kašče.

Pri kraju sjednice gradonačenik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić uručili su javna priznanja Grada Ljubuškog za 2023. godinu.

Godišnju nagrada Grada Ljubuškog dobio je Hospicij Božanske milosti

Priznanje se dodjeljuje za izniman doprinosu  u utemeljenju i razvoju palijativne skrbi u Hercegovini, holističkom pristupu pacijentu u terminalnoj fazi bolesti, te očuvanju dostojanstva na kraju ovozemaljskog života i potpori obiteljima najsiromašnijih i najteže oboljelih osoba grada Ljubuškog, kao i cijele Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Ravnatelju Doma zdravlja Ljubuški dr. Ivanu Landeki i glavnoj sestri Marijani Mucić nagradu su uručili predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić i gradonačelnik Vedran Markotić.

Nagradu Grada Ljubuškog za životno djelo dobio je fra Bonicije Rupčić, posmrtno.

Priznanje se dodjeljuje za požrtvovnost, skromnost i ljubav prema Crkvi i narodu tijekom pedesetšestogodišnjeg redovništva i pedesetogodišnjeg svećeništva. Fra Bonicije posebnu hrabrost pokazuje tijekom 40-ih i 50-ih godina prošloga stoljeća koje za fratre u Hercegovini predstavlja najteže razdoblje. Također, Fra Bonicije je među najzaslužnijima za otkrivanje Rimskog vojnog logora Bigeste na lokalitetu Gračine – Humac koji spada u vrijednu kulturno-povijesnu baštinu Grada Ljubuškog.

Nagradu je primio, u ime Franjevačkog samostana na Humcu, gvardijan i župnik fra Dario Dodig, a uručili su je predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić i gradonačelnik Vedran Markotić.

U ime nagrađenih zahvalio se ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški Ivan Landeka.  

Gordana Ilić / Drago Vukojević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!