Federalni dopremijer i federalni ministar financija Toni Kraljević razgovarao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sa šefom Ureda Svjetske banke za BiH Christopherom Sheldonom i šefom koperacija Delegacije Europske unije u BiH Stefanom Ellerom o aktivnostima Federacije BiH koje se odnose na pristupanje Bosne i Hercegovine SEPA-i, (jedinstvenom europskom platnom području).

Gosti su istaknuli važnost jedinstvenog područja plaćanja i prednostima koje mogu očekivati svi u BiH ulaskom u SEPA-u, te ukazali na potpunu spremnost pružanja podrške i pomoći u tom procesu. Objašnjeno je kako se dio pripremnih aktivnosti odnosi na prilagođavanje zakonske regulative entiteta. Pozitivnim je ocijenjeno i to da SEPA-i mogu pristupiti i zemlje koje nisu članice EU.

Ministar Kraljević se složio da je sada, nakon davanja preporuke za otvaranje pristupnih pregovora između BiH i EU, idealan trenutak za ubrzanje procesa pristupanja SEPA-i, te da je bitno da i građani, kao i gospodarstvenici, budu upoznati sa svim pozitivnim gledištima koje ovo donosi. On je zahvalio gostima na dosadašnjoj podršci i suradnji, te izrazio nadu i zahvalnost za pružanje podrške i u budućnosti. Naglasio je da ne sumnja u to da će Vlada FBiH u potpunosti podržati sve neophodne aktivnosti u procesu finaliziranja obaveza koje treba ispuniti iz svoje nadležnosti.

Jedinstveno područje plaćanja predstavlja prostor na kojemu gospodarstvenici, potrošači, te javni sektor mogu vršiti financijske transakcije na jednak način bez obzira odakle to čine s jedinstvenog područja. To zahtjeva usklađivanje platnih sistema i praksi BiH sa standardima SEPA-e, a s ciljem interoperabilnosti i usklađivanja s europskim partnerima, između ostalog, olakšavajući međunarodnu trgovinu i investicije. Ulazak u SEPA-u bi doveo i do pojednostavljenja procesa plaćanja i za pravne i fizičke osobe.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

error: Content is protected !!