Nogometaši i vodstvo Croatia Malmö sinoć su stigli u Ljubuški gdje će obaviti pripreme za nastavak prvenstva. Ekspedicija Croatie broji 35 članova i tijekom sedmodnevnih priprema bit će smještena u hotelu Bigeste u Ljubuškom. Tijekom priprema planiraju odigrati i dvije utakmice.  Prva je sa Širokim Brijegom u utorak, 19. ožujka, a druga s Ljubuškim u srijedu, 20. ožujka.

Danas su na pomoćnom igralištu obavili prvi trening i svi su prezadovoljni prijemom u hotelu Bigeste, dočekom od strane gradskih vlasti, vodstva HNK Ljubuški, a posebno vremenom u Hercegovini.  

Tom prigodom za Radio Ljubuški govorili su predsjednik kluba Blago Begić, Ljubušak iz mjesta Prolog koji živi i radi u Malmöu i sportski direktor kluba Stipa Palac čiji je otac iz Medovića u općini Grude, a majka sa Zvirića koji pripadaju gradu Ljubuškom.

Na početku razgovora obojica ističu da im nije bilo teško odabrati Ljubuški za pripreme jer su taj grad i Hercegovina, kako kažu, uvijek blizu srca. Naglašavaju da jedan broj igrača i vodstva kluba vuče svoje korijene iz Ljubuškog i stoga nije nikakvo čudo što su za pripreme odabrali baš ovaj grad. Alternativa Ljubuškom bio je neki dalmatinski grad, ali ljubav prema Hercegovini te cijene smještaja i ostalih troškova koji prate pripreme bila su dva glavna čimbenika zbog kojih su se odlučili za Ljubuški.

„Naša sezona u prvenstvu Švedske počinje sredinom travnja. Sami nogomet i nije bio prioritet broj jedan u svemu ovome, ovdje smo više radi druženja naših mladih igrača. Mnogi od njih su već treća, četvrta generacija naših iseljenika i njihova kao i naša želja je, među ostalim, bila da upoznaju ovaj kraj i vide odakle su njihovi preci. Imamo i nekoliko novih igrača u klubu i naglasak ovih priprema bih stavio na upoznavanje, druženje i zajedništvo“, ističe Begić u razgovoru za Radio Ljubuški.

Tijekom priprema ekspedicija Croatie će posjetiti Dubrovnik i Split i svi će skupa pogledati utakmicu između Hajduka i Lokomotive koja se igra u subotu u Splitu.

Inače, Croatia Malmö je osnovana 16. studenog 1962. godine kad se skupina iseljenih Hrvata našla i dala ime društvu – Croatia.

Pet puta je Croatia igrala završnicu prvenstva grada Malmöa, turnir amaterskih i poluprofesionalnih nogometnih klubova Malmöa. Čak četiri puta su bili pobjednici tog prvenstva (1988., 1989., 1991. i 2016. godine).

Croatia Malmö je nastupala i na europskim i svjetskim prvenstvima hrvatskih klubova izvan granice Republike Hrvatske.

Naravno, klupske su boje crven, bijeli, plavi.

O osnutku kluba i očuvanju tradicije Begić kaže:

„Naš nogometni klub Croatia kroz svoju povijest je vezan za nogomet, ali pored nogometa to je prije svega klub koji je okupljao naše ljude u cilju održavanja tradicije. To je klub koji je odgajao našu djecu, a pored nogometa klub je prilikom stvaranja Domovine bio angažiran i kroz razne političke aktivnosti kad smo dobrim dijelom i zanemarili nogomet i gotovo sve svoje snage  i resurse usmjerili na pomaganje obrani Domovine. Mi koji danas vodimo klub želimo nastaviti istim putem, želimo očuvati našu baštinu, ono što su nam ostavili naši prethodnici, da se to ne zatre već da se podigne na jednu još veću razinu. Ponosni smo na to da naši mladi, treća, četvrta generacija, a o mlađima da ne govorim, priča hrvatski jezik, zna naše hrvatske pjesme i iskazuje posebnu želju posjetiti Domovinu i doći u rodni kraj svojih očeva, djedova i pradjedova.“

Palac koji je rođen u Švedskoj, također ističe ljubav igrača i vodstva Croatie prema rodnom kraju, a na prvo mjesto stavlja odgoj.

„Ako si ti imao pravi odgoj u obitelji rodni kraj nikad nećeš zaboraviti, sve prepreke ćeš moći svladati i svako brdo srušiti“, naglašava sportski direktor Croatie.

Begić i Palac za Radio Ljubuški još su govorili o životu Hrvata i hrvatske zajednice u Malmöu i Švedskoj, a Begić je posebno istaknuo da samo u Malmöu ima preko 200 Ljubušaka.

Na kraju razgovora zahvalili su svima u Ljubuškom koji su na bilo koji način vezani uz njihov dolazak na pripreme u taj grad.

Begić na kraju razgovora nije mogao a da ne primijeti još jednu stvar.

„Primijetio sam jedan iskorak Ljubuškog u zadnjih par godina, kako infrastrukturno tako po uređenosti i jednom podizanju svih aktivnosti. Iako sam u Švedskoj u svoj Ljubuški dolazim često, a svakodnevno kroz medije pratim što se događa u Ljubuškom i za sve to imam samo riječi hvale. Imam osjećaj da se u zadnjih četiri, pet godina dogodilo dosta pozitivnih promjena u Ljubuškom što će vjerujem utjecati i na kvalitetu života naših ljudi“, kazao je na kraju razgovora Begić.

Radio Ljubuški ➡️Pri preuzimanju teksta s web stranice Radija Ljubuški potrebno je navesti izvor i dodati poveznicu na tekst, uz napomenu kako je zabranjeno i brisanje našeg loga sa fotografija.

error: Content is protected !!