Na Veliki petak, na spomendan Kristove muke i smrti na križu, Obrede Velikoga petka u župnoj crkvi u župi Šipovača – Vojnići predvodio je župnik don Marin Skender.
Don Marin je na početku naglasio da je Veliki petak jedini dan u godini kada se ne slavi sv. Misa.
Objasnio je da se Obredi Velikog petka sastoje od tri dijela.

U prvom dijelu Obreda, nakon biblijskih čitanja, vjernici su pobožno slušali Muku Isusovu po Ivanu koju su molili mladi iz župe i don Marin. Nakon toga don Marin je održao kratku homiliju. Služba riječi završila je Sveopćom molitvom Crkve u kojoj se molilo za Crkvu i narod Božji.


U prigodnoj homiliji don Marin je kazao da je Veliki petak dan kada su ljudi odlučili ubiti Boga:

„Onoga Boga čije je srce bilo puno ljubavi za njih, za cijeli svijet. Neiscrpni izvor ljubavi je Božansko srce. Presveto Srce Isusovo. Očito to ljudima nije bilo dovoljno. Nevjerojatno kolika je bila koncentracija pohlepe i grijeha u tom trenutku prisutna u narodu koji je pakleno vikao: raspni, ukloni. Ta agonija Velikoga petka, da budemo realni i iskreni, će prestati onoga trenutka kada se ostvare Isusove riječi s Križa da treba privući sve k sebi. I tek onoga trenutka kad sve k sebi privuče prestaje agonija Velikoga petka. Draga braćo i sestre u tu agoniju uhvaćeni smo i mi. I mi živimo tu agoniju. Danas kada svećenici diljem svijeta s vjernim narodima razmišljaju o trenucima Muke Kristove možemo u svijest sebi staviti dva načina promatranja toga događaja. Jedan je uzrok onoga što se dogodilo na Veliki petak, a drugi aspekt jeste posljedica“, kazao je don Marin i objasnio koji su uzroci, a koje posljedice.

„Ako krenemo razmišljati o uzrocima svega onoga što se dogodilo onda ćemo vrlo brzo pronaći tu istinu. Svaki put kada Isusu okrenem leđa, svaki put kada sam u teškome grijehu stojim na strani onih koji su vikali: raspni, ukloni. Svaki put kada se zastidim Isusa pred ovim svijetom svaki put kada ignoriram njegove zapovijedi među onom sam svjetinom među onim narodom koji viču: raspni. Svaki put kada ostanem imun na sve ono što je govorio ja sam kukavica i Petar koji se krije i kaže: ne poznam tog čovjeka. A posljedica je, prije svega, neizmjerna rijeka milosti i ljubavi koja se prolila na ovaj svijet kada je onaj vojnik probio Isusov bok. Rijeke milosti izlile su se na cijeli svijet i cijelo čovječanstvo. Taj čin je vrhunac Božje ljubavi i danas mnogima neprihvatljiv i neshvatljiv i takav će ostat do onoga dana dokle nam sam Bog ne otkrije što je i kako htio. Ne razumijemo taj događaj, a da razumijemo sigurno bi se svi drugačije ponašali. Međutim, u isto vrijeme trenutak tragedije jeste trenutak Božje ljubavi, vrhunac Božje ljubavi. Njegov Sin visi na križu, ne zato što je to zaslužio, ne zato što to mora biti, nego zato što je na sebe uzeo sav grijeh čovječanstva, sve naše grijehe i sve naše slabosti. O tome nam svjedoči današnje prvo čitanje. Zašto je Isus završio na križu, zbog grijeha svijeta“, naglasio je, među ostalim, don Marin.


U drugom dijelu Obreda, nakon razotkrivanja i pokazivanja, uslijedilo je klanjanje Presvetom križu. Tom prilikom vjernici su mogli priložiti milodare za Svetu zemlju, odnosno za održavanje Isusova Svetog groba.

U trećem dijelu Obreda upriličena je podjela Svete Pričesti.

Misa Vazmenog bdijenja slavit će se večeras u župnoj crkvi s početkom u 20 sati.


Pri preuzimanju teksta s web stranice Radija Ljubuški potrebno je navesti izvor i dodati poveznicu na tekst, uz napomenu kako je zabranjeno i brisanje našeg loga sa fotografija.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!