Velika subota je dan kada se Slavi misa Vazmenog bdijenja.

U župi Šipovača – Vojnići u subotu večer je u župnoj crkvi bdijenje započelo službom svjetla u 20 sati. Najprije je bio blagoslov vatre i paljenje uskrsne svijeće ispred crkve koju je župnik s ministrantima unio u mračnu crkvu u procesiji i pjevanju tri puta „Svjetlo Kristovo“. Od ove svijeće, uz pomoć ministranata, i drugi vjernici su uzimali  plamen i širili  svjetlo dalje kroz crkvu čime se očituje otajstvo svjetla. 

U drugom dijelu sv. Mise održana je Služba riječi. Nakon župnikove kratke uvodne molitve župni čitači su pročitali nekoliko čitanja, a onda je župnik održao prigodnu propovijed.

Don Marin je u propovijedi pojasnio čitanja podsjetivši kroz to na sve ono što se događalo od postanka svijeta do Kristovog uskrsnuća istaknuvši da je večer Velike subote najsvečanija večer koja može postojati na ovome svijetu. Pojasnio je zašto se u večeri Velike subote naglašava sakrament krštenja naglasivši da se krštenjem oslobađamo grijeha naših praroditelja i postajemo ljubljena djeca Božja.

Noć Velike subote je noć u kojoj je Krist pobijedio smrt, pojasnio je don Marin značaj te večeri.

Treći dio sv. Mise, bio je blagoslov vode, a zatim kao vrhunac Vazmenog bdijenja uslijedila je Euharistijska služba.

Prije završnog blagoslova župnik je blagoslovio hranu koju su donijeli vjernici.

Na kraju je zahvalio svima koji su pomogli da dani Velikog trodnevlja u župi proteknu u najboljem redu, te pozvao vjernike na čestitanje Uskrsa i zajednički domjenak u župnu dvoranu.

Pri preuzimanju teksta s web stranice Radija Ljubuški potrebno je navesti izvor i dodati poveznicu na tekst, uz napomenu kako je zabranjeno i brisanje našeg loga sa fotografija.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!