Županija Zapadnohercegovačka s današnjim danom izmirila je sve obveze pristigle po sudskim izvršenjima, potvrdila je za Fenu ministrica financija i dopredsjednica Vlade ŽZH Blagica Leko.

Prema njenim riječima, od 1. siječnja 2023. godine do danas na ime pravomoćnih sudskih ovrha koje su teretile transakcijski račun Županije Zapadnohercegovačke iz proračuna ove županije isplaćeno je ukupno 5.558.305,67 KM, dok ukupni izmireni iznos u posljednjih devet godina iznosi čak 14.016.338,10 KM.

Naime, s intenzivnijim isplatama sudskih ovrha Vlada Županije Zapadnohercegovačke krenula je 2015. godine na inicijativu tadašnjeg ministra financija Tonija Kraljevića koji je izmirenje ove vrste obveza stavio visoko na listu prioriteta.

Kako su istakli iz Ministarstva financija ŽZH, plaćanje se vršilo temeljem redoslijeda zaprimanja pravomoćnih sudskih ovrha koje su teretile transakcijski račun ŽZH. S izmirenjem ovih obaveza Županija Zapadnohercegovačka nije stala čak ni u pandemijskim godinama kada je bilježeno smanjenje prihoda, te je u razdoblju 2019.-2022. godina na račune proračunskih korisnika uplaćeno 5.049.169,29 konvertibilnih maraka obaveza nastalih sudskim presudama.

Inače, riječ je o obvezama koje se odnose na tužbe proračunskih korisnika iz ranijih godina, a sredstva su isplaćena s proračunske pozicije Ministarstva financija ŽZH.

-Drago mi je da je priča isplate sudskih izvršenja završena, te da ova vrsta obveza više ne tereti transakcijski račun ŽZH. Od ukupne isplaćene sume najviše sredstava uplaćeno je na račune prosvjetnih djelatnika i djelatnika MUP-a ŽZH, zaključila je ministrica Leko.

FENA Dejan Jazvić, Foto: FENA

error: Content is protected !!